Indonesië laat gekaapt Noors schip niet toe

Indonesië heeft vandaag zijn eerdere aanbod om de asielzoekers op het gekaapte Noorse vrachtschip Tampa op te vangen weer ingetrokken. ,,Ze zijn op weg naar Australië, laten ze het daar maar oplossen'', zei minister van Buitenlandse Zaken Hasan Wirayuda.

Het schip bevindt zich in internationale wateren in de buurt van Christmas Island. Het eiland is Australisch grondgebied en ligt ten zuiden van Java. Ook Noorwegen en Australië willen de vluchtelingen niet toelaten.

Volgens de kapitein van het door de asielzoekers gekaapte schip, Arne Rinnan, hebben de vluchtelingen gedreigd overboord te springen als het schip koers zet naar Indonesië. 391 van de 434 asielzoekers zijn in hongerstaking gegaan. Alleen de zwangere vrouwen en de kinderen onder hen eten nog. Het schip is niet toegerust op zo'n groot aantal vluchtelingen: normaal herbergt het maximaal veertig mensen. ,,De spanning aan boord neemt toe. Zolang ze Christmas Island kunnen zien, gedragen ze zich rustig'', aldus de kapitein.

Het schip werd zondag gekaapt door voornamelijk Afghaanse en Sri-Lankese asielzoekers. Ze waren aan boord gehaald nadat de Indonesische veerboot waarop ze zaten om hulp had gevraagd. Volgens de asielzoekers kwam de veerboot in zwaar weer terecht, waarop het overbeladen en gammele schip in nood kwam.

Australië heeft geweigerd om het schip toe te laten. Het stelt dat het een kwestie is tussen Indonesië en Noorwegen. Noorwegen vindt dat de vluchtelingen in Australië van boord moeten, omdat daar de meest nabije haven ligt. Een woordvoerder van de asielzoekers, de Afghaan Mohammad Ali, meldde vandaag vanaf het schip zeer teleurgesteld te zijn in de opstelling van Australië. ,,Veel mensen hebben gevangen gezeten en zijn vervolgd in hun eigen land, ze hebben geen enkele hoop. Ik ben bang dat ze zullen overgaan tot wanhoopsdaden.'' Volgens Ali hebben veel asielzoekers last van dysenterie, schurft en hartklachten. ,,We liggen op het dek in de kou, schaars gekleed en met weinig dekens. Ik ben bang dat er zich snel ziekten zullen verspreiden. De hongerstaking is onze laatste hoop'', aldus Ali. Inmiddels heeft Noorwegen gemeld dat er een team van Australische artsen het schip per helikopter heeft bereikt.