Hoogervorst bekijkt of Ferdi E. WAO moet terugbetalen

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken onderzoekt of er mogelijkheden zijn om zeven ton achterstallige WAO-uitkering aan Ferdi E. van hem terug te vorderen. Onlangs bepaalde de rechter dat de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn alsnog een arbeidsongeschiktheidsuitkering moest krijgen voor de periode waarin hij in de gevangenis zat.

Ferdi E. is begin augustus vrijgekomen na dertien jaar detentie en tbs. In september 1987 ontvoerde en vermoordde hij de topman van het supermarktconcern Ahold. In april 1988 werd hij gearresteerd en drie maanden daarna werd zijn WAO-uitkering stopgezet. Tot 1 mei vorig jaar was het echter mogelijk voor gedetineerden hun WAO-uitkering tijdens hun gevangenschap te laten doorlopen.

Op basis van die oude regeling is voor E. het bedrag aan wao tussen 1988 en 2000 opgelopen tot zeven ton. Daar zou nog wel een groot deel vanaf gaan voor de belasting.

De VVD en het CDA zijn boos over de kwestie en hebben Hoogervorst inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd. Ook de staatssecretaris zelf vindt dat de situatie ,,elk gevoel van rechtvaardigheid tart''.

Hij zal alle aspecten van de toekenning van de uitkering op een rijtje laten zetten. Hij twijfelt onder meer of is voldaan aan de keuringen en herkeuringen die wettelijk nodig zijn om wao te krijgen.

De advocaat van E. heeft zich bij de aanvraag om de achterstallige wao gebaseerd op de psychische arbeidsongeschiktheid van zijn cliënt.

Het ministerie van Justitie gaat op verzoek van het CDA na of de kosten die zijn gemaakt voor de advocaten van E. van hem kunnen worden teruggevorderd. Volgens een woordvoerder van het departement heeft E. de afgelopen jaren diverse vormen van rechtsbijstand ontvangen voor verschillende rechtszaken, zowel strafrechtelijke als civiele.