Geldgroei frustreert ECB-beleid

De groei van de geldhoeveelheid in het eurogebied, die een voorname leidraad is voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, is in juli onverwacht gestegen. De stijging is een mogelijke hindernis voor de ECB om komende donderdag de rentetarieven te verlagen. Dan komt de raad van bestuur van de centrale bank voor het eerst sinds het zomerreces bijeen. De rente staat op dit moment op 4,5 procent, na in mei met een kwart procentpunt te zijn verlaagd.

De groei op jaarbasis van de M3, een afkorting van de brede definitie van de geldhoeveelheid, liep in juli naar 6,4 procent, tegen 6,1 procent in juni. Het driemaands-gemiddelde dat de ECB gebruikt voor zijn analyses, steeg van 5,3 procent naar 5,9 procent.

De stijging is volgens de ECB te wijten aan een instroom van geld in geldmarktfondsen en kortlopende obligaties, die worden meegerekend in de M3. Eerder gaf de centrale bank al aan dat, geschoond voor deze invloed, de geldgroei veel lager is dan voorheen werd ingeschat.

Op de valutamarkt daalde de euro vanmorgen in een eerste reactie tot 0,9033 dollar per euro, de laagste koers in twee weken, maar krabbelde daarna weer enigszins op tot rond de 0,9050 dollar. Analisten zijn onzeker of de centrale bank donderdag het geldgroeicijfer al dan niet een obstakel laat zijn voor een renteverlaging.