Geen reactie uit Brussel

Het rapport-Koning wordt ook in Brussel bestudeerd. Maar de Europese Commissie, die in juli liet weten dat zij 448 miljoen gulden van Nederland terugvordert, wil niet op het rapport reageren.

,,Op 20 juli dienden wij de claim in'', zegt een woordvoerder van Anna Diamantopoulou, eurocommissaris voor Sociale Zaken, ,,en de Nederlandse regering heeft twee maanden om officieel te reageren. Het rapport-Koning is een onafhankelijk rapport, dat niet aan ons is gericht. Zolang de klok tikt, tot 20 september, wachten wij de formele reactie van de Nederlandse regering af. Dat is de standaardprocedure.''

Ofwel, pas als er elementen van het rapport-Koning in de officiële Nederlandse reactie zijn verwerkt, zal de Commissie daarop ingaan. Dat Koning gisteren zei dat hij al enige `coulantie' had gesignaleerd in Brussel (om te praten over een lager bedrag), wordt in Brussel voorbarig genoemd. Als Nederland straks in een formele reactie kan bewijzen dat de Commissie, zoals Koning stelt, haar claim onjuist heeft becijferd, dan kan er volgens een Brusselse ambtenaar ,,wat van het bedrag af. Het bedrag kan nog veranderen''.

Maar als het klopt dat er in een aantal projecten die de Commissie heeft onderzocht geen onregelmatigheden zijn gepleegd, maar `slechts' sprake is van een rammelende boekhouding, wordt dat al moeilijker.