Friedman: euro zorgt voor economische turbulentie

De euro is een grote vergissing. Dat zegt de Amerikaanse topeconoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman. ,,Ik vrees dat we als gevolg van de invoering van de munt een periode van economische turbulentie tegemoetgaan'', aldus Friedman in de Italiaanse krant Corrierre della Sera. ,,De euro zal niet de politieke eenheid stimuleren, maar juist de verschillen tussen landen benadrukken.''

,,De extreme gevallen zijn op dit moment Ierland en Italië'', aldus Friedman. ,,Ierland voert op dit moment een zeer strakke monetaire politiek, terwijl Italië juist gebaat zou zijn bij flexibiliteit. En dan is er het meer fundamentele probleem van Duitsland. Als Duitsland zijn economische problemen gaat oplossen via een losser monetair beleid, dan ontstaan als gevolg daarvan aanzienlijke spanningen.'' De bijna negentigjarige liberale econoom Friedman was een bron van inspiratie voor Ronald Reagan en Margaret Thatcher.