Ex-Kamerlid moet betalen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vordert ruim 100.000 gulden subsidie terug van oud-Kamerlid Theo Hendriks. Een woordvoerder van het ministerie heeft dat bevestigd.

Het ministerie vindt dat het Kamerlid de subsidie heeft gebruikt voor andere dingen dan waarvoor het geld bedoeld was. Het Kamerlid werd in 1994 gekozen voor het Algemeen Ouderen Verbond. Hij splitste zich echter na vijf maanden af en werkte tot 1998 als onafhankelijk Kamerlid.

Over de helft van de ruim 100.000 gulden zijn het ministerie en het Kamerlid inmiddels uitgeprocedeerd, maar volgens het ministerie weigert Hendriks te betalen. Binnenkort doet de Raad van State uitspraak over de andere helft van de claim.

Kamerleden krijgen subsidie om onder meer wetenschappelijke rapporten te laten schrijven en onderzoek te doen. Als controle op de besteding vraagt het ministerie steeds een jaarrekening op. Als eventuele vragen niet afdoende worden beantwoord, volgt een terugbetalingsprocedure. Dit overkwam tot dusver meerdere Kamerleden of -fracties.

Hendriks, architect-stedebouwkundige uit Goirle, was niet bereikbaar voor commentaar.