Deutsche Telekom sust kritiek beleggers

Deutsche Telekom is in gesprek met grote aandeelhouders om te voorkomen dat zij plotseling grote partijen aandelen op de markt dumpen. Met die mededeling probeerde topman Ron Sommer vandaag de groeiende kritiek op zijn beleid weg te nemen.

De koers van Deutsche is vanaf begin augustus met meer dan een kwart gedaald nadat Hutchison Whampoa 35,5 miljoen aandelen via Deutsche Bank verkocht, die kort daarvoor nog een koopadvies had verstrekt. Tot woede van Sommer. Ook het noodlijdende Finse telecombedrijf Sonera heeft een forse partij (21 miljoen aandelen) verkocht, zo bleek dezer dagen. maar dat gebeurde met medeweten van Sommer.

Boven de markt hangen nu nog 170 miljoen aandelen, zei Sommer vandaag, aandelen die per 1 september door beleggers in Voicestream verkocht mogen worden (als het eerste tijdelijke verkoopverbod afloopt, per 1 december volgt het tweede), aandelen waarmee DT voor een groot deel de overname van Voicestream financierde. Met Hutchison Whampoa en andere grote aandeelhouders is DT in gesprek om, in de woorden van Sommer, een ordelijke oplossing te bereiken. Kleine beleggers in Duitsland beschuldigen Sommer van het verslonzen van hun belangen.

Gisteren had Sommer een gesprek met de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, door sommigen als crisisberaad betiteld.

DT heeft in het eerste halfjaar zijn winst vóór belasting, rente en afschrijving van goodwill (ebitda) met 12 procent tot 7,2 miljard euro zien stijgen. De omzet nam met bijna 17 procent toe tot 22,5 miljard euro, zo maakte Sommer vandaag bekend. In de cijfers zitten de recente overnames in de Verenigde Staten verdisconteerd, zoals Voicestream en Powertel. De netto-schuld van het concern nam in het eerste halfjaar met 66,3 procent toe tot 68,6 miljard euro. Door de beursgang van T-Mobile, de mobiele telecomdivisie, moet die volgend jaar zijn gedaald tot 50 miljard euro, zei Sommer.