Congres van Peru wil Fujimori vervolgen wegens moorden

Het Peruaanse Congres heeft gisteren unaniem ingestemd met de bevindingen van een parlementaire onderzoekscommissie, en daarmee de weg vrijgemaakt om voormalig president Alberto Fujimori aan te klagen voor moorden en verdwijningen tijdens zijn bewind.

Het Peruaanse parlement keurde gisteren het eindrapport goed van een onderzoekscommissie, die Fujimori verantwoordelijk houdt voor de misdaden die zijn gepleegd door de zogenoemde Colina-groep. Dit doodseskader stond naar verluidt onder leiding van de vroegere veiligheidschef en rechterhand van Fujimori, Vladimiro Montesinos, die inmiddels vastzit in Peru. Leden van de Colina-groep schoten in 1991 vijftien mensen dood op een barbecuefeestje in Lima. Het jaar daarop ontvoerde de groep negen studenten en een professor van de La Cantuta-universiteit, die later werden vermoord. Voorgegeven werd dat de liquidaties waren gericht tegen de gewelddadige guerrillagroep Lichtend Pad.

Volgens de voorzitter van de onderzoekscommissie, Congreslid Daniel Estrada, hadden de slachtingen niet kunnen plaatshebben zonder toestemming van de hoogste machthebbers. De commissie baseert dat op getuigenverklaringen van voormalige veiligheidsagenten en op een videoband, waarop te zien is dat Montesinos tegen twee functionarissen zegt dat de `Colina-moordpartijen' ,,kwamen van president Fujimori''.

Tot nog toe werd Fujimori enkel aangeklaagd wegens verwaarlozing van zijn ambt. Juristen hebben nu vijf dagen de tijd om aanklachten tegen de ex-president te deponeren.

Met het besluit hoopt het Congres de druk op Japan op te voeren om de oud-president uit te leveren. Fujimori vluchtte november vorig jaar naar het land van zijn ouders, om zo rechtsvervolging te ontlopen voor allerlei corruptieschandalen die tijdens zijn regeerperiode plaatshadden. Japan heeft tot nu toe gezegd Fujimori niet uit te leveren; de Japanse wet verbiedt de uitlevering van Japanse ingezetenen, als zij worden vervolgd wegens misdaden die in het buitenland zijn begaan.

Op zijn website bestempelt Fujimori de aanklachten wegens moord als ,,absurd''; volgens de gevluchte ex-president zijn ze onderdeel van een complot tegen hem.