Automatiseerder CMG maakt slagzij

Kan het nog slechter gaan met CMG? De Brits-Nederlandse automatiseerder heeft de afgelopen maanden rake klappen opgelopen door zijn gevoeligheid voor de inzinking van de telecomsector. De koers is dit jaar al 71 procent gedaald. Nu CMG morgen zijn halfjaarcijfers bekend maakt, moeten beleggers zich voorbereiden op nog meer slecht nieuws.

CMG is een conventioneel automatiseringsconcern met een softwaretak, die voornamelijk SMS-systemen (voor het versturen van korte tekstberichten via de mobiele telefoon) aan mobieletelefoniebedrijven verkoopt. Met de softwaredivisie gaat het al een tijdje bergafwaarts. In april liet zij een winstwaarschuwing uitgaan. De divisie hoopte dat de verkopen later dit jaar weer zouden toenemen, maar dat is nu twijfelachtig geworden. Concurrerende bedrijven zoals Amdocs hebben hun verwachtingen voor de tweede helft van het jaar drastisch verlaagd. CMG moet het hebben van telecomconcerns die een verbeterde versie van hun software willen aanschaffen, maar de groei op SMS-gebied neemt geleidelijk af. De meeste telecomconcerns bezuinigen op hun investeringen, en SMS lijkt een makkelijk slachtoffer.

Ook de automatiseringsdivisie kan binnenkort in de problemen komen. Bijna al haar winst komt uit de Benelux, waar CMG een serie lucratieve contracten heeft met plaatselijke bedrijven. De divisie heeft relatief weinig klanten onder telecomconcerns en zakenbanken. Maar haar softwareverkopen aan overheden en gewone banken zullen ongetwijfeld inzakken als de Europese economie achteruitgaat.

Het ergste is dat CMG niet uit voorzorg de kosten omlaag heeft gebracht door in het personeelsbestand te snijden. Dat betekent dat de winst het risico loopt in te storten en dat de zaken er heel slecht voor kunnen komen te staan voordat het jaar voorbij is.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford