2,20371

Pinautomaten niet euroklaar

Zo'n tienduizend winkeliers hebben hun betaalautomaten nog niet euroklaar laten maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Interpay, de organisatie die het elektronische betalingsverkeer in Nederland regelt. Ruim 93 procent van de winkeliers met een pinautomaat heeft al wel actie ondernomen.

Interpay denkt dat winkeliers die pas na half oktober besluiten hun pinautomaat te laten ombouwen dat niet meer voor 1 januari gedaan krijgen. `Late' winkeliers worden nu al geconfronteerd met extra kosten, omdat de leveranciers van pinautomaten hun geplande ronde door het land moeten aanpassen.

In Nederland gebeurt 15 procent van de betalingen in winkels elektronisch. Het verbaast MKB-Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, niet dat er nog een aantal `luie' winkeliers is. ,,Een deel van hen doet het de komende maanden nog wel, een ander deel stopt met het aanbieden van pinbetalingen. Het kost veel geld om een automaat te laten ombouwen'', zegt het MKB.

Of het duur is om een apparaat te laten ombouwen hangt af van de leeftijd. Bij jonge apparaten kost het een winkelier 210 gulden, bij oudere apparaten kunnen de kosten oplopen tot 1.435 gulden per apparaat. Nieuw kost een euro-pinautomaat 2.500 gulden.

Van Dale ziet `eurologismen'

Het woord `zalmsnip' gaat verdwijnen, net als het oer-Hollandse `kwartje'. Een nieuwe munt betekent het einde van begrippen die aan de gulden gerelateerd zijn, en het ontstaan van nieuwe `euro-woorden'. Of, zoals de woordenboeken Van Dale zeggen: `eurologismen'.

Zo komt Van Dale met het `big-bangscenario' en het `Dagobert Duckpakhuis'. Het eerste begrip slaat op het in één keer overschakelen van de nationale valuta op de euro. Het pakhuis betreft de opslagpaats in Lelystad waar de nieuwe euromunten nu nog bewaard worden. Dubbelprijzen in winkels is er ook zo één, net als het minder bekende frontloading. Dat is het verspreiden van de euro's voordat de nieuwe munt op 1 januari officieel wordt ingevoerd.

Of de nieuwe begrippen een plaats verdienen in een nieuwe uitgave van de `dikke Van Dale' kunnen de makers van het woordenboek nog niet zeggen. De samensteller heeft de begrippen in ieder geval opgemerkt. ,,De nieuwe munt laat nu al een spoor van nieuwe woorden achter.'' De eerste klap is een daalder waard.

Europakhuizen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er talrijke `Dagobert Duckpakhuizen' om een snelle verspreiding van de euro mogelijk te maken.

De eerste transporten van de gloednieuwe euro-munten vonden vorige week plaats. Er werd voor een gewicht van 100 ton aan nieuwe munten naar opslagplaatsen in het zuiden van Frankrijk gebracht. Binnenkort zullen ook banken de eerste munten ontvangen.

De bewaking van de transporten is zeer streng. Een transport van 70 ton munten werd vervoerd in een gepantserde trein. Soldaten hielden de wacht bij de opslagplaats. Er worden ook eurobankbiljetten naar de opslagplaatsen gebracht, maar de details over deze transporten worden geheim gehouden omdat het veiligheidsrisico te groot is.

Bijdragen Freek Staps, Yvonne Doorduyn, Heleen de Graaf. Redactie Heleen de Graaf, economie@nrc.nl