Winst van Fortis boven verwachting

Fortis heeft, mede dankzij het bankbedrijf, het afgelopen halfjaar beter gepresteerd dan verwacht. Het concern boekte een 4 procent hogere nettowinst uit normale bedrijfsuitoefening van 1.538 miljoen euro.

Het bank- en verzekeringsconcern scherpt zijn winstprognose aan. De in het vooruitzicht gestelde 7 tot 12 procent hogere winst dit jaar is veranderd in een 9 tot 12 procent hogere winst. Dat heeft Fortis vanmorgen bekendgemaakt.

Anders dan bij ING en ABN Amro moest Fortis het vooral hebben van zijn beter presterende bancaire activteiten (onder meer Fortis Bank en Banque Générale de Luxembourg). De provisies daalden marginaal met 1 procent, terwijl de provisies uit aandelentransacties, slechts met 3 procent afnamen. Dat is relatief goed in het slechte beurklimaat. Het netto operationeel resultaat van het bankbedrijf steeg met 5 procent tot 925,6 miljoen.

Bestuursvoorzitter Anton van Rossum van Fortis toonde zich vanochtend niet onder de indruk van de sympathieke bewoordingen waarmee collega Rijkman Groenink van ABN Amro onlangs Fortis omschreef als fusiepartner. ,,Als je ooit een huwelijksaanzoek hebt gedaan, dan weet je dat je dat op een speciale manier moet doen'', reageerde Van Rossum. ,,Het is leuk om te horen dat iemand geïnteresseerd is, maar er zijn nog wel meer partijen die dat zijn.'' De bestuursvoorzitter van Fortis liet zich niet specifiek uit over de kwaliteiten van ABN Amro als eventuele fusiepartner. Van Rossum benadrukte dat Fortis alleen geïnteresseerd is in ,,een fusie met een gelijkwaardige partner''.

Het verzekeringsbedrijf van Fortis had het de afgelopen zes maanden moeilijker dan het bankbedrijf. Een van de onderdelen die minder presteerde was het levenbedrijf. Dat zag zijn netto operationeel resultaat teruglopen door afname van boekwinsten op transacties voor eigen rekening. In totaal kende het netto operationeel resultaat van het verzekeringsbedrijf geen groei en bleef het steken op 680,3 miljoen euro.

Voor het totale concern kwam de winst per aandeel, indien rekening wordt gehouden met de uitgifte van nieuwe aandelen, uit op 1,19 euro, een daling van 3 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat is niettemin beter dan analisten vooraf hadden voorspeld. Zij rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 1,14 euro, een daling van 7,6 procent. Op het Damrak noteerde het aandeel van de financiële instelling tegen het middaguur 1,5 procent hoger op 30,13 euro.