Vorsten live

Drie kwartier lang zagen we ze één voor één aankomen voor de huwelijksplechtigeheid van kroonprins Haakon en Mette-Marit: koningen, koninginnen, prinsessen en prinsen, onder wie eentje uit Denemarken met de bijnaam Turbo Freddy. Zaterdagmiddag live op Nederland 2, met commentaar van Maartje van Weegen.

,,Wie is dat, prinses Astrid misschien?''

,,Ja dat is prinses Astrid'', sprong de Belgische vorstenvorser Jan van den Berghe bij.

Natuurlijk gingen de gedachten onmiddellijk terug naar die vrijdagavond in maart toen de verloving van kroonprins Willem-Alexander voor de opwindendste televisieavond van het seizoen zorgde. Eerst de onthutsende setting waarin koningin Beatrix het nieuws bekendmaakte, toen de onthullingen van premier Kok over de omgang met vader Zorreguieta, vervolgens de charme van Máxima tegenover de impertinente journalisten en tenslotte de minutenlange felicitatieronde op straat.

Opwindend? Mijn vrouw vond er niets aan. Want er was één verschil. Ik had alles vanaf zes uur live gezien, zij kwam die avond pas om tien uur thuis en moest het dus doen met fragmenten en praatgrage deskundigen. Bovendien: toen was al bekend dat Claus uiteindelijk toch uit zijn woorden was gekomen, dat Van der Stoel op geheime missie was geweest, dat Máxima een heerlijk Nederlands sprak en dat de verloofden elkaar al die uren veel hadden geaaid en geknepen maar niet hadden gezoend.

Live-verslaggeving: het levert momenten op die de geschreven pers moeilijk kan evenaren. Wat ís gebeurd is nooit zo opwindend als wat nú gebeurt en wat nog kán gebeuren.

Elke voetballiefhebber kent de keerzijde. Bekijk je al die rechtstreeks uitgezonden wedstrijden nog? Vaak immers draait het op een tijdrovende teleurstelling uit. Maar ja, toen Manchester United twee jaar geleden in de Champions League-finale in de allerlaatste minuut een 1-0 achterstand omzette in een 2-1 overwinning was de kijker toch blij dat hij de volle anderhalf uur was blijven zitten.

Ook zaterdag kwam zo'n moment. Bisschop Gunnar Stalsett begon bruid Mette-Marit te prijzen. Te prijzen? De hooggeëerde gasten in de kerk vielen muisstil. Dit ging over de ex-druggebruikster die de populariteit van het Noorse koningshuis had doen dalen, de ongehuwde moeder die een botsing tussen kerk en monarchie had veroorzaakt, ja, de meid die schande had gebracht over ons allen. Hoever zou die dekselse bisschop gaan?

Ver. Niet alleen was Mette-Marit ,,goed toegerust om liefde te geven'', hij nam ook nog het woord ,,kortzichtig'' in de mond toen hij in welgekozen zinnen de maatschappelijke reacties behandelde. Het doet ons uitkijken naar wat er in februari in de Nieuwe Kerk verklaard zal worden over de afwezigheid van de vader van Máxima. Dát wordt nog eens live-televisie. De Noren deden het zaterdag trouwens met 9 uur live tv, dus maak er maar een dagje voor vrij.

Dat brengt ons bij het andere live-evenement van afgelopen weekend: twee mannen die samen een avond lang televisie kijken. Het ging om Nederlanders die door veel van `ons soort mensen' liefkozend worden aangeduid als `Adriaan' en `Youp'. De hooggespannen verwachtingen in aanmerking nemende, werd het een 0-0 wedstrijd waarin enkele keren rakelings naast werd geschoten. De fragmenten waren mooi gekozen – een liefdeslied uit Albanië, een schrijnende conference van Theo Maassen, twee opzienbare sportmomenten (met het deskundige commentaar van Theo Reitsma, kan hij in februari niet ook het huwelijk doen?) en inderdaad wat pulptelevisie zoals het in de hand wegen van een mannelijk geslachtsdeel. Maar de vragen die volgden gingen over Youp van 't Heks ouders, zijn jeugd, zijn optredens, zijn kinderen en dat is wel wat veel Youp van 't Hek als zijn opvattingen over televisie nauwelijks aan de orde komen. Hij begon na elk fragment weliswaar te zeggen wat hij er van vond, maar schakelde op aangeven van Van Dis vervolgens weer over op zichzelf. Zijn shows zijn beter en korter.

    • Hans Nijenhuis