Vastgoedfirma in Australië stapt in fonds Rodamco

Pensioengigant ABP verkoopt een controlerend belang van 23,9 procent in vastgoedbeleggingsfonds Rodamco North America aan de Australische vastgoedfirma Westfield, die nauw wil gaan samenwerken met Rodamco.

ABP krijgt van Westfield 51,12 euro per aandeel, dat is een premie van 19 procent ten opzichte van de beurskoers van afgelopen vrijdag, zo hebben Westfield en ABP vanochtend bekend gemaakt. De koers van Rodamco North America steeg in reactie op het nieuws met iets meer dan 7 procent naar 46 euro.

Westfield, dat zelf genoteerd is aan de Australische effectenbeurs, wil in elk geval met Rodamco North America gaan praten over een mogelijke fusie van hun beider Amerikaanse activiteiten en over vertegenwoordiging van Westfield in de raad van commissarissen, zo blijkt uit een persbericht dat in Australië is verspreid. In het Nederlandse persbericht met ABP treedt Westfield niet in detail over zijn plannen.

Rodamco North America was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie op de entree van een nieuwe grootaandeelhouder.

Westfield bezit winkelcentra ter waarde van meer dan 31 miljard gulden in onder meer Australië. De beleggingsfirma wordt geleid door oprichter F. Lowy. Westfield is met 40 winkelcentra in Noord-Amerika naar eigen zeggen daar nummer vier, terwijl Rodamco North America na de miljardenaankoop vorig jaar van Urban Shopping nummer drie is geworden. Rodamco, dat aan de Nederlandse beurs is genoteerd maar hier verder geen activiteiten ontplooit, heeft belangen in 35 Amerikaanse winkelcentra. De totale beleggingen zijn bijna 16 miljard gulden. De vermogenswaarde per aandeel bedroeg per 31 mei 73,74 euro.

ABP houdt na de transactie, die een waarde heeft van 537 miljoen euro (bijna 1,2 miljard gulden), een belang van 6,6 procent. ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel met 330 miljard belegd vermogen, verwacht dat Westfield als belangrijke aandeelhouder bij Rodamco North America een ,,aanzienlijke meerwaarde'' voor beleggers zal creëren.

Als het belang van Westfield boven de 25 procent uitkomt verliest het vastgoedfonds in Nederland zijn fiscale status als beleggingsinstelling.