Vaste kern feest elk weekend

Ze begonnen vrijdag en zijn het hele weekend doorgegaan. Ravers uit heel Europa streken neer in Moerdijk en later, toen ze verjaagd waren, bij het Veerse Meer.

Rachel Meiboom en Anne Bolier kijken nogal glazig. Sinds wanneer zijn ze hier? ,,Uhh sinds gisteren, wanneer was dat eigenlijk'', zegt Rachel, een lange jongen met gemillimeterd haar. En hoe zijn ze hier gekomen? ,,Uhh, via via, je weet het gewoon'', zegt Anne, met haar haar in viltachtige vlechtjes en haar roze bloemetjes T-shirt.

Ze staan op het punt van vertrekken; de rave, het illegale feest dat vrijdagavond begon op een industrieterrein bij Moerdijk en zondagochtend verder ging in recreatiegebied De Piet aan het Veerse Meer, is nagenoeg afgelopen. Op het terrein worden de tenten afgebroken, bussen weer ingeladen, de feestgangers drinken een laatste biertje. De ravers zijn Nederlanders, Britten, Duitsers, Fransen, Belgen of Tsjechen. Overal lopen honden rond. Een paar diskjockeys staan nog muziek te draaien, her en der in het veld verscholen achter joekels van geluidsboxen. ,,Er is nóg een feest'', roepen twee mensen; haast niemand reageert. Er is een vaste kern van mensen die elkaar op elk feest tegenkomt, zeggen Sarah en Ivo, die ook al het hele weekeind hebben gedanst maar er allerminst glazig uitzien. Bijna ieder weekeind ontmoeten ze elkaar onder de leuze free teckno for free people. Ze gebruiken wel heel veel drugs maar ,,alleen om plezier aan te beleven, niet om geld te verdienen.

Geen geld verdienen is essentieel: geen entree, zelf meegenomen drank wordt voor een paar gulden verkocht, de dj's zetten gewoon hun installaties neer en beginnen te draaien, zegt dj Steven, 21 jaar. ,,Iedereen helpt elkaar.''

Hij heeft nu niet zelf gedraaid, maar doet dat vaak op feesten en dan meestal in kraakpanden en leegstaande fabrieken. Het is allemaal heel vredig, zegt hij, we komen puur voor de muziek. ,,Jammer dat we nu zoveel negatieve publiciteit krijgen.''

Dat begon toen de politie van Moerdijk de rave wilde verbieden. Ze stonden met zijn drieduizenden op een braakliggend stuk grond te housen tussen twee chemische fabrieken. Levensgevaarlijk vond de burgemeester, die ook zei te vrezen voor besmetting met meningokokken. De politie ontruimde het terrein bij Moerdijk en hield er 26 bezoekers aan, onder meer wegens belediging van de politie en het niet opvolgen van een politiebevel. Vrijdagavond loste een agent een schot nadat een auto door een afzetting was gereden. De auto schepte hierbij een agent. De bestuurder en zijn passagier werden ingerekend.

Daarna hebben de bezoekers zich verspreid en gehergroepeerd op verschillende plekken. Zo'n tweeduizend trokken richting Veerse Meer. De berichten over hergroeperen gaan zowel van mond tot mond, als via de sms. De oorspronkelijke rave in Moerdijk staat aangekondigd op het internet, op sites die jongeren uit heel Europa bijeenroepen, zoals deze: http://acid-anonymous.org. Aan flyers doen ze niet. Dat is veel te commercieel, zegt Sarah.