Twilight of the Golds

Stel dat je de premisse van Twilight of the Golds zou omdraaien. Dan heb je een gezellig homostel (of om praktische redenen twee kordate lesbo's) die er door middel van een prenataal onderzoek achterkomen dat hun eerstgeborene wellicht hetero zal zijn. Hetero?! Maar hoe moet dat dan later, op school, en met vriendjes? En nog later, met het vinden van een baan? Natuurlijk, de aanstaande ouders kennen wel een aantal alleraardigste hetero's. Ze hebben ze, om zo te zeggen, onder hun allerbeste vrienden. En zelfs de broer van de één is een hele lieve hetero – je merkt bijna niks aan hem – die iets in het theater doet, want hetero's hebben zo'n geweldig gevoel voor show.

Nu weer terug naar de wereld van Twilight of the Golds, een televisiefilm naar een toneelstuk van de schrijver van Children of a Lesser God. (Is homoseksualiteit net zoiets als blind zijn, vraag je je af, een fijn zielig thema waar je je als schrijver in kan specialiseren?) In Twilight of the Gods speelt Jennifer Beals (nooit meer zo innemend als in Flashdance) de moeder en Brendan Fraser (nog voor zijn doorbraak in George of the Jungle) haar homobroer. Het voordeel van de door Jennifers echtgenoot voorgestelde serie tests (hij is geneticus en neemt zijn vak erg serieus) is dat Fraser eindelijk met zijn familie in het reine komt. Wat dat betreft is de tweede film van regisseur Ross Kagan Marks een voorbeeldige postnatale testcase voor de acceptatie van homo's.

Het verlangen van Beals en haar echtgenoot naar het `perfecte' gezin vormt daarentegen een onsmakelijk uitgangspunt. Zeker omdat je in een film die de wenselijkheid van homoseksualiteit koppelt aan genetica niet ontkomt aan associaties met, om het maar eufemistisch uit te drukken, de bevolkinsgpolitiek van Hitler. The Twilight of the Golds reduceert deze complexe thematiek tot het aloude Amerikaanse familiedrama en blijft daarbij humorloos en angstvallig politiek correct. Zonder zich te beseffen dat juist uit het verlangen het goede te doen vaak gruwelijke dingen kunnen voorkomen. En dat is dan in wezen de tragiek van de hoofdpersonen.

Twilight of the Golds (Ross Kagan Marks, VS, 1997), Net5, 20.35-22.10u.

    • Dana Linssen