Talibaan verbieden internet, behalve voor henzelf

De Talibaan hebben het gebruik van internet in Afghanistan verboden. De geestelijk leider van de Talibaan, Mullah Mohammad Omar, liet het bericht zaterdag via de extreem-fundamentalistische zender Radio Shariat in Kabul bekendmaken.

Niet alleen privé-personen, maar ook buitenlandse hulporganisaties en zelfs ministeries mogen het web niet meer op. Ook het versturen van e-mails is sinds zaterdag strafbaar. Het ministerie voor de Promotie van Deugdzaamheid en de Bestrijding van Zondigheid moet strikte naleving van het verbod garanderen.

Het besluit past in een lange reeks verboden: televisie, afbeeldingen van mensen en dieren, bioscoopfilms en muziek waren al eerder in de ban gedaan.

Helemaal verboden wordt internet overigens niet: er blijft één legale internet-aansluiting over voor heel Afghanistan. Die zal worden beheerd door een vertrouweling van Omar. Instanties die daarvan gebruik willen maken, moeten daartoe tevoren een schriftelijk verzoek indienen. De kans dat zo'n verzoek wordt ingewilligd lijkt echter gering.

Kort na de aankondiging in Kabul brak een hacker uit protest in op een website waarop de Talibaan propaganda over Afghanistan in het buitenland verspreiden. De hacker stoort zich er vooral aan dat de Talibaan in het buitenland zelf wel degelijk gebruikmaken van internet. ,,Waarom zou je het internet verbieden? Straks verbieden jullie het de mensen nog om te eten of te slapen'', aldus de hacker. De Talibaan hebben niet gespecificeerd op welke manier internet strijdig zou zijn met de islamitische wet.

Gisteren bezocht het Internationale Rode Kruis de acht ontwikkelingswerkers die worden vastgehouden op verdenking van de verspreiding van het christendom in Afghanistan. Het Rode Kruis deed geen mededelingen over de toestand van de zes vrouwen en twee mannen. Het was het eerste contact met buitenlandse instanties sinds de acht medewerkers van de ontwikkelingsorganisatie Shelter Now begin augustus werden opgepakt.

Eerdere pogingen van de Amerikaanse, Duitse en Australische overheid om de gedetineerden te bezoeken waren op niets uitgelopen. ,,Ze waren heel blij om ons te zien'', zei de woordvoerder van het Rode Kruis, Mario Musa. De Talibaan zeiden op zaterdag dat onderzoek naar de activiteiten van de acht binnenkort zou worden afgerond. Op het verspreiden van het christendom door buitenlanders staat in Afghanistan maximaal vijf jaar gevangenisstraf.