Opinie

    • Youp van ’t Hek

SUPPORTER

In de veertig jaar dat ik naar voetballen ga, heb ik slechts één spelregelwijziging meegemaakt. De terugspeelbal die de keeper niet meer met zijn handen mag pakken. Een regel waarvan het spel alleen maar opgeknapt is.

In de veertig jaar dat ik het hockeyen volg, heb ik de regels een keer of honderd zien veranderen. De truttige, doch aandoenlijke bully werd een afslag. De inrol verdween. Het uitlopen bij de strafcorner werd een keer of tien veranderd, net als het nemen van dat ding. Dan moest de bal weer dood gestopt worden, dan weer buiten de cirkel, dan weer op de rand, dan mocht hij weer wel hoog, dan weer niet, dan mocht hij weer alleen geduwd worden (hockeyers zeggen natuurlijk pushen), enzovoort. Verder werd het gras van plastic, de houten sticks van carbon en glasvezel, de buitenspelregel werd opgeheven, de wissels veranderden, kortom: in de loop der jaren is het een totaal nieuwe sport geworden. De coach zit op de bank en staat in verbinding met een hulpsinterklaas ergens op een tribunedak. Die bekijkt de wedstrijd vanuit een andere hoek en geeft strafcornertips. Verder werden er video-opnamen gemaakt, zodat de coach de strafcorner van de tegenstander thuis nog eens goed kon analyseren. Daar is ondertussen ook verandering in gebracht. Marc Lammers, de bondscoach van de Nederlandse dames, heeft een of andere supersonische spacebril, waarop hij binnen enkele seconden de zojuist genomen strafcorner kan terugzien. Het ziet er heel raar uit, maar het schijnt effect te hebben. Ondertussen las ik dat de wereldhockeybond alweer plannen heeft om de spelregels te veranderen. De bedoeling is dat er binnen vijf jaar drie ballen in het spel gaan komen, alle spelers krijgen een fluitje en vanaf drieëntwintig meter mag je op de keeper knallen. De keeper wordt ondersteboven in het doel gehangen. Verder krijgen alle spelers zo'n videobril op. Aan de stick zit een snoertje, de ballen geven licht en het wordt uiteindelijk een soort lasergame voor grote mensen. Ik vind alles best.

In de veertig jaar dat ik naar het voetballen ga, heb ik slechts één spelregelwijziging meegemaakt.

    • Youp van ’t Hek