Stijlvol zangeres

De Amerikaanse r&b-zangeres Aaliyah (22) is zaterdag omgekomen bij een vliegtuig-ongeluk op de Bahama's. Aaliyah was op het eiland Abaco om een clip te filmen bij haar nieuwe single Rock the Boat, een nummer van haar vorige maand verschenen cd Aaliyah. Zij en acht anderen waren met een Cessna 402 op weg naar Miami, Florida. Naar verluidt maakten piloot en bemanning zich zorgen over de te zware bagage, maar wilden de passagiers per se alles meenemen. Het vliegtuig stortte kort na het opstijgen neer en explodeerde op de startbaan. Twee van de andere slachtoffers waren Aaliyahs vaste visagist, Eric Foreman (29), en een vertegenwoordiger van haar platenmaatschappij Virgin.

Aaliyahs dood valt nagenoeg samen met het verschijnen van haar indrukwekkende derde cd – de eerste in vijf jaar. Op Aaliyah liet de zangeres, die debuteerde op haar vijftiende, zich horen als een veelzijdig en avontuurlijk artieste. Ze vroeg voor de opnamen steeds wisselende producers/songschrijvers om haar lichtvoetige zang vorm te geven, en schitterde in broeierige liedjes als Extra Smooth, More than a Woman en We Need a Resolution.

Aaliyah was ook degene die in 1996 Timbaland en Missy Elliott ontdekte, het duo dat inmiddels is uitgegroeid tot 's werelds meest gevraagde en vernieuwendste r&b-producers. De samenwerking leidde tot Aaliyahs One in a Million (1996); voor het eerst klonk r&b (de eigentijdse variant van rhythm & blues) kaal en nerveus en was het onderwerp liefde bepaald niet probleemloos meer.

De stijlvolle zangeres maakte de laatste tijd naam als actrice. Het was tussen de filmopnamen van Queen of the Damned (Michael Rymer, 2001) door, dat ze in de studio aan de cd Aaliyah werkte. In Queen of the Damned was ze een vampier, nadat ze in Romeo Must Die (Andrzej Bartkowiak, 2000) de dochter van een Amerikaanse maffia-baas had gespeeld. Voor de komende jaren stonden de opnamen gepland van The Matrix 2 en 3, met acteur Keanu Reeves.

Aaliyah Dana Haughton werd geboren op 16 januari 1979 in Brooklyn, New York; ze groeide op in `Motortown' Detroit. Op haar zesde speelde ze een weesmeisje in de musical Annie. Op haar elfde werd ze gevraagd door soulzangeres Gladys Knight, die getrouwd was met haar oom, om mee te zingen bij haar shows in Las Vegas. Later richtte deze oom platenmaatschappij Blackground Records op, en werd Aaliyah zijn protégee. De eerste plaat die ze opnam voor Blackground was Age ain't Nothing but a Number (1994), geproduceerd door R.Kelly. Aaliyah haalde nummer één van de Amerikaanse hitparade met de single Back and Forth, maar werd vooral besproken wegens haar `geheime' huwelijk – inmiddels ontbonden – met r&b-zanger/producer R.Kelly.

Na deze confrontaties met de sensatiepers leidde Aaliyah zoveel mogelijk een afgeschermd bestaan, in haar appartement aan Central Park West in New York, vlakbij haar ouders. Ook voor haar werk omringde ze zich met familie; vader en moeder waren manager en broer Rashad had de creatieve leiding over haar clips en uiterlijk. Ze had een hang naar de duistere kant van het leven, vertelde Aaliyah in interviews, naar vampiers en mysterie. Ze verdiepte zich in Egyptische kunst en was van plan in deeltijd egyptologie te gaan studeren. Haar naam kwam uit het Swahili. Aaliyah betekent `de hoogste, de verhevenste'.

    • Hester Carvalho