Stam verruilt Manchester voor Lazio

Jaap Stam heeft Manchester United gisteren verlaten en overeenstemming bereikt met Lazio Roma. De 29-jarige international tekent vandaag een vierjarig contract bij de Italiaanse voetbalclub.

Manchester United en Lazio kwamen snel tot overeenstemming over het transferbedrag, dat naar verluidt ruim vijftig miljoen gulden bedraagt. Stam gaat in de Italiaanse hoofdstad zo'n zeven miljoen per jaar verdienen en is speelgerechtigd in de Champions League. Daarin is Stams oude club PSV een van de drie tegenstanders van Lazio Roma.

Aangenomen wordt dat de transfer is ingegeven door de onvrede van Manchesters sterke man, Sir Alex Ferguson. In de onlangs verschenen biografie van Stam, Head to Head, uit de Nederlandse verdediger pittige kritiek aan het adres van Ferguson en drie ploeggenoten, de gebroeders Neville en Beckham. Zo zou de succesvolle manager van United volgens Stam onder meer een herenakkoord hebben geschonden door een afspraak met hem te maken, zonder zijn toenmalige werkgever (PSV) te informeren.

Ferguson ontkende gisteren dat de gewraakte biografie, een publicatie waarvan hij niet op de hoogte was en die breed werd uitgemeten in de Engelse pers, aanleiding voor Stams vertrek zou zijn. ,,Ik heb dit besluit op puur sportieve gronden genomen'', benadrukte Ferguson gisteren, na de 1-1 tegen Aston Villa. ,,Door wijzigingen achterin heb ik op dit moment geen plaats voor Jaap. Ik heb veel respect voor hem. Stam heeft het niet verdiend om op de bank te zitten. Dit is een prachtige oplossing.''

Tegenover de Engelse krant The Guardian verklaarde Stam verrast te zijn door de transfer. ,,Het enige dat ik kan zeggen is dat ik eigenlijk niet had willen vertrekken. Het is een complete verrassing, temeer daar ik eerder dit jaar nog een verbeterd vijfjarige contract heb getekend. Ik was al bezig met de installatie van een nieuwe keuken in mijn huis. Maar toen de clubs akkoord waren, was het duidelijk dat het tijd was om te vertrekken.''

Lazio maakte afgelopen donderdag bij de loting van de Champions League in Monaco zijn belangstelling voor Stam kenbaar. Ferguson: ,,Ik heb er niet lang over nagedacht. Het was een moeilijke beslissing, maar die kunnen ook snel worden genomen. Dit is een mooie gelegenheid achterin iets nieuws te gaan opbouwen.''

Als vervangers voor Stam circuleren de namen van Laurent Blanc (Inter Milaan), Fabio Cannavaro (Parma), Roberto Ayala (Valencia) en Dean Richards (Southampton). Ook de naam van Kevin Hofland(PSV)wordt genoemd. Hij is bij de Eindhovense ploeg de vervanger van Stam.