Spektakel ECB zet euro in de schijnwerpers

Ahold en de Rabo komen deze week met halfjaarcijfers, maar de show wordt gestolen door de euro.

De stroom van halfjaarcijfers droogt langzaam op, maar een aantal spreekt deze week nog tot de verbeelding. Ahold komt er donderdag mee, en de Rabobank op vrijdag. De klapper komt pas volgende week maandag, met de halfjaarcijfers van telecomconcern KPN. Niet alleen omdat de cijfers meer inzicht geven in de penibele financiële situatie van KPN, maar ook omdat het openbare optreden een grote druk zal zetten op het KPN-bestuur om met duidelijkheid te komen over de fusiegesprekken met Belgacom, het Belgische telecombedrijf.

Op het macro-economische vlak wordt deze week interessant voor beleggers. Woensdagmiddag komt het Amerikaanse ministerie van Handel met de herziene cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. In eerste lezing gaf het Amerikaanse bruto binnenlands product een groei van 0,7 procent te zien ten opzichte van het eerste kwartaal, geprojecteerd op jaarbasis. Cijfers over de internationale handel en de detailhandel die sindsdien zijn binnengekomen over de maand juni, geven echter aan dat een neerwaartse herziening van de economische groei onvermijdelijk is. Analisten rekenen gemiddeld op een groei van 0,1 procent, hetgeen betekent dat een groot aantal van hen er rekening mee houdt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is gekrompen.

Daags na dit nieuws, op donderdag, vindt de eerste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) plaats sinds het zomerreces. De verwachting is dat er een renteverlaging wordt doorgevoerd met een kwart procentpunt tot 4,25 procent. De publicatie van geldgroeicijfers, een voorname indicator bij het ECB-beleid, op dinsdag kan nog roet in het eten gooien. Over juni was er een, veel te hoge, geldgroei van 6,1 procent. Het juli-cijfer zal een daling te zien moeten geven om de ECB er van te overtuigen dat een renteverlaging verantwoord is. Meteen na de aankondiging van de uitkomst van de ECB-vergadering presenteert topman Duisenberg in een groots opgezet spektakel de uiteindelijke vorm en de kenmerken van de euro-biljetten en munten, en geeft daarmee het startschot voor de fysieke overgang naar de euro in 2002. Al die aandacht, plus een rentestap, kunnen de euro, die vanmorgen wat wegzakte tot 0,91 dollar per euro, wellicht weer een zet omhoog geven op de valutamarkt.