President Rode Khmer

De huisintellectueel van de Rode Khmer studeerde in de jaren vijftig tegelijkertijd met Pol Pot in Parijs, waar beiden hun communistische vorming kregen. Ze bleven elkaar trouw tot `Broeder Nummer Een' in 1998 overleed.

De afstudeerscriptie van Khieu Samphan vormde de blauwdruk voor het rampzalige beleid dat de Rode Khmer tussen 1975 en 1978 voerden. Hij bepleitte daarin dat de economie van Cambodja zich los moest maken van het marktkapitalisme en zelfvoorzienend moest worden. De Rode Khmer veranderden hun land inderdaad in een afgesloten agrarische heilstaat waar het individu, bezit en steden niet langer bestonden.

,,Het spijt mij'', schreef Khieu Samphan vorige week in een open brief die verder passages bevat als: ,,Ik had er niets mee te maken. Ik ben onschuldig. Ik wist van niets. Ik ben slechts een intellectueel. Mijn fout was dat ik naïef was en geen besef had van wat er werkelijk gebeurde.'' Ook de betrokkenheid van Khieu Samphan bij de genocide zal lastig aan te tonen zijn, vrezen deskundigen. Maar Cambodjanen hebben geen bewijs nodig. Khieu Samphan liet zich in 1991 even zien in Phnom Penh en werd prompt bijna gelyncht.

Tijdens het regime van de Rode Khmer was Khieu Samphan president van Cambodja en tot hij zich in 1998 samen met Nuon Chea overgaf was hij in naam de eerste man van de Rode Khmer. In werkelijkheid had Pol Pot alle macht. Net als aan Nuon Chea is ook aan Khieu Samphan amnestie beloofd.