Philips legt de lat op gewenste hoogte

Wat doet een nieuwe topman die ziet dat de lat te hoog ligt? Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro koos anderhalve week geleden voor een duidelijke oplossing. Hij zette zijn financiële doelstellingen overboord. Philipstopman Gerard Kleisterlee wil daar niets van weten. ,,Je moet ze [de financiële doelstellingen] niet bij de eerste de beste tegenwind overboord zetten, omdat je dat convenient vindt naar de financiële wereld'', zei hij afgelopen weekend in Berlijn.

Opmerkelijk die vasthoudendheid, want Philips dreigt in 2001 in de rode cijfers te raken na een recordwinst van 9,6 miljard euro in het afgelopen jaar. Begin februari al, drie maanden voor zijn aantreden, mocht Kleisterlee de ambities presenteren die hij met zijn voorganger Boonstra had bedacht: een brutomarge (resultaat als percentage van de omzet) van 10 in plaats van 8 procent, een een winstgroei per aandeel van 15 procent en een rendement op bezittingen van 30 in plaats van 24 procent.

Kleisterlee houdt aan de rendementseisen vast, maar aan een beetje smokkelen ontkomt hij niet. Het recordjaar 2000 als basis voor de groeidoelstellingen zet hij overboord: ,,Ik laat met niet vastpinnen op dat ene piekjaar, de top van de dotcomhype.'' Vanaf welk basisniveau Philips dan wèl uitgaat houdt hij wijselijk in het midden.

Philips wil zijn doelstelling bereiken ,,tegen het einde van de middelangetermijn cyclus''. Maar, zegt Kleisterlee ,,we kunnen pas serieus over deze doelstellingen praten als de economie weer op de been is''.

Over de vraag wanneer dát kan gebeuren houdt hij zich op de vlakte: ,,We zien tekenen van een stabilisatie. Chipanalisten zijn het er al enkele weken over eens dat de chipmarkt dit jaar met 26 procent zal krimpen, maar niets duidt nog op herstel.''

    • Michiel van Nieuwstadt