OR van Schiphol stapt naar rechter over splitsing

De centrale ondernemingsraad van Schiphol wil via de rechter achterhalen wat Schiphol Group, onder meer exploitant van de luchthaven Schiphol, precies wil bereiken met de opsplitsing van de groep in twee subholdings.

In een brief aan zijn klanten heeft Schiphol aangekondigd om, met het oog op de beursgang van de groep, zijn activiteiten te splitsen in Schiphol Nederland BV en Schiphol International.

Volgens een woordvoerder van Schiphol gaat de overkoepelende holding, Schiphol Group, in zijn geheel naar de beurs. De ondernemingsraad wil dat Schiphol zijn plannen verder toelicht. Schiphol wil naar de beurs, maar wacht nog de Tweede Kamer, die dit najaar de nieuwe Luchtvaartwet behandelt.

De OR van Schiphol wil via de ondernemingskamer van de rechtbank afdwingen dat zij ook een adviserende rol krijgen in de buitenlandse activiteiten van Schiphol. Schiphol is sinds kort actief als exploitant van een eigen terminal op JFK in New York. Ook bezit de groep bijna 16 procent van de aandelen van de luchthaven van Brisbane, hoopt Schiphol een aandeel te nemen in een aantal Maleisische luchthavens en heeft het in een consortium een bod gedaan op de luchthaven van Sydney. Volgens Schiphol hoeft de groep zijn buitenlandse activiteiten echter niet voor advies voor te leggen aan de OR. Schiphol maakte vanochtend bekend dat de nettowinst in het eerste halfjaar tot 82 miljoen euro is gestegen, bijna 3 procent meer dan in de eerste helft van 2000.

    • Rob Schoof