Nieuwe gegevens over communistenjacht VS

In de Amerikaanse filmwereld stikte het van de Sovjet-sympathisanten die probeerden bioscoopbezoekers te winnen voor de communistische ideologie. Dat was de overtuiging van veel Amerikaanse politici eind jaren veertig. Om de filmmakers te ontmaskeren werden ze onderworpen aan een onderzoek van een commissie ,,voor on-Amerikaanse activiteiten''. De commissie raakte bedreven in het decoderen van dubbelzinnige boodschappen die volgens hen in films zaten.

Dat blijkt nu ook officieel uit honderden dossiers van de commissie die het Nationaal Archief openbaar heeft gemaakt. In de dossiers zijn verhoren van regisseurs, acteurs en scenarioschrijvers opgenomen. ,,Hollywood is een van de belangrijkste centra van communistische activiteiten in de VS, omdat film nu eenmaal een van de grootste propagandamiddelen is'', zei acteur Adolphe Menjou.

Volgens scenarist Jack Moffitt werd hem door een communistische collega op het hart gedrukt in elk script stiekem vijf minuten met communistische doctrines te verwerken. Bij voorkeur werden hiervoor scènes uitgekozen waarin duurbetaalde sterren speelden, omdat het te kostbaar zou worden die takes eruit te knippen of over te doen. Lela Rogers, schrijfster en moeder van filmster Ginger Rogers, nam Cary Grant apart om hem van het rode gevaar te doordringen. ,,Cary, wees voorzichtig met het script dat ze je geven. Het staat helemaal bol van het communisme, en ze willen je het laten uitspreken, en ik weet dat je geen communist bent.''

Volgens een van de toenmalige leden heeft de publiciteit rond het werk van de commissie ervoor gezorgd dat de Amerikaanse Communistische Partij veel fondsen is misgelopen. Kenneth Billingsley die een boek schreef over de communistische infiltratie in de filmindustrie, zei dat de commissie haar tijd had verdaan met het zoeken naar geheime boodschappen in films, in plaats van zich te concentreren op de filmvakbonden waar communisten in doordrongen.