NAVO begint inname wapens

De NAVO is vandaag, ondanks meningsverschillen met de Macedonische regering, met enige vertraging begonnen aan de operatie Essential Harvest (Noodzakelijke Oogst). In het kader van die operatie worden wapens van het Albanese rebellenleger UÇK ingezameld.

Een Britse soldaat van de NAVO-macht is de afgelopen nacht om het leven gekomen, toen jongeren een brok beton op zijn auto gooiden. Een NAVO-woordvoerder zei dat het incident geen gevolgen zou hebben voor de operatie.

Nederlandse militairen nemen nog geen deel aan de inzamelingsoperatie. Het grootste deel van de Nederlandse troepenmacht is inmiddels gearriveerd.

Het meningsverschil tussen de NAVO en de Macedonische regering, dat betrekking heeft op het aantal wapens die het rebellenleger UÇK zou moeten inleveren, leidde gisteren al tot vertraging: anders dan was afgesproken hadden de Macedonische strijdkrachten zich 's avonds niet teruggetrokken van de wapeninzamelingspunten. Die terugtrekking is een voorwaarde van de NAVO.

De NAVO bereikte eind vorige week overeenstemming met het UÇK over het aantal in te leveren wapens: 3.300. ,,De aantallen liggen dicht bij onze eigen schattingen van wat zij [de rebellen] bezitten, maar natuurlijk, het zijn hun cijfers en ze zijn niet te verifiëren'', aldus de commandant van de NAVO-strijdmacht, generaal Gunnar Lange. ,,Maar we geloven dat als de wapens zijn ingezameld en vernietigd, het zogenaamde UÇK ontwapend en ontbonden is.''

Het aantal 3.300 is groter dan het aantal wapens dat het UÇK eerder aangaf te bezitten (2.000) en ook groter dan de aanvankelijke schatting van de NAVO (2.300 tot 2.500). Maar het is beduidend kleiner dan het aantal wapens dat het UÇK volgens de Macedonische regering bezit: 85.000. Premier Ljubco Georgievski noemde het aantal waarover het UÇK en de NAVO het uiteindelijk eens werden ,,lachwekkend'' en ,,vernederend''. Onbekenden hebben gisteren in Celopek, tien kilometer ten zuiden van de stad Tetovo, een motel opgeblazen. Twee Macedonische bewakers zijn daarbij om het leven gekomen. Het motel was eigendom van een Macedoniër. Het UÇK heeft laten weten niets met deze ,,terroristische daad'' te maken te hebben gehad.