MÜCVER

Dat courgettes beter klein geplukt en gegeten kunnen worden, is een gegeven dat langzaam schijnt door te dringen tot Nederlandse groentetelers. Van kleine, harde courgettes is het vruchtvlees aantrekkelijker om te verwerken, de smaak is geconcentreerder en de zaadjes zijn nog niet tot ontwikkeling gekomen.

Bij Turkse winkels zijn kleine courgettes altijd wel verkrijgbaar, evenals een variant met bleekgroene schil die een heel aparte smaak heeft. Turken zijn goed met groenten in de keuken – evenals Italianen trouwens – en onderstaande flapjes van dik beslag vermengd met feta en courgettes zijn een aantrekkelijk begin van een zomerse maaltijd. Italianen maken iets wat sprekend lijkt op deze Turkse mÜcver, alleen worden de flapjes anders gekruid en wordt er geen feta aan het beslag toegevoegd maar parmigiano reggiano. Er loopt een heldere rode draad door de keukens rondom de Middellandse-Zee en dat is niet verwonderlijk. Bereiding: Doe de bloem in een beslagkom, roer het ei erdoor en prak met een vork de fijngemaakte feta door het taaie beslag tot de kaas volledig is opgenomen en niet meer als zodanig waarneembaar. Roer er dan 2 eetlepels melk door. Rasp de courgettes op de grove rasp tot korte flinters. Roer de flinters courgette samen met de ui en het dillegroen door het beslag dat zonodig nog iets verdund kan worden met de resterende melk (dit is afhankelijk van de kwaliteit van de patentbloem). Houd het mengsel zo dik mogelijk want de courgettes verliezen vocht. Breng op smaak met zout en peper. Verhit een laagje olie in een bakpan op hoog vuur. Deponeer een hoopje courgette-beslag in de pan, druk het iets platter en bak het flapje aan weerszijden snel goudgeel (het binnenste mag nog wel iets smeuïg zijn). Afhankelijk van de maat van de bakpan kunnen er 3-4 flapjes tegelijk worden gebakken. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier. Serveer ze lauw of op kamertemperatuur.

    • Florine Boucher