Koers Laurus staat wederom onder druk

De koers van detailhandelsbedrijf Laurus is vanochtend onderuitgegaan na de waarschuwing dat het bedrijf in de rode cijfers duikt en de aankondiging dat het een geplande ombouwoperatie van alle achthonderd supermarkten zal staken.

Het vertrouwen in de supermarktketen is de afgelopen jaren nog nooit zo laag geweest. Tegen het middaguur noteerde het aandeel 10 procent lager op 4,45 euro. Daarmee staat Laurus ruim 60 procent onder het niveau van een jaar geleden. Het bedrijf noteert meer dan 80 procent onder de koers van begin 1999. Toen piekte het aandeel boven de 27 euro.

Grootste winnaar was vanochtend KPN. Het telecombedrijf is al maanden in gesprek met Belgacom over een fusie.

Waarnemers verwachten deze week een definitieve beslissing over eventuele samenwerking met de Belgen. Een Belgische krant meldt dat de Belgische overheid een ultimatum heeft gesteld aan KPN om te besluiten over de fusie. Het aandeel klom vanmorgen met bijna 5 procent tot 3,86 euro.

Fabrikant van voedingsmiddelen Numico was een van de hoofdfondsen die verliezen noteerden. Het aandeel leverde 5 procent in op 37,60 euro.

Weinig beleggers lijken de verhalen van topman Van der Wielen nog te geloven dat er een koper is voor de onderneming. Bovendien hangt pillendochter GNC in de Verenigde Staten een claim boven het hoofd omdat stelselmatig producten zouden zijn verkocht waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden was.

De koers van het beleggingsfonds Rodamco North America steeg met ruim 7 procent tot 46 euro. Grootaandeelhouder ABP verkoopt een belang van bijna een kwart aan het Australische Westfield. Daarmee vermindert het belang van ABP in het vastgoedfonds van 30,5 naar 6,6 procent.

De koers van Newconomy steeg vanochtend met tien procent naar 11 eurocent. Dat gebeurde met een omzet die nog geen tienduizend gulden vertegenwoordigt.

Volgens handelaren moet er niet te veel waarde worden gehecht aan de koersuitslagen bij Newconomy. Het internetbedrijf blijkt zijn website te hebben gesloten. Volgens een woordvoerder van de onderneming ,,was negentig procent van de informatie inmiddels achterhaald of onjuist''.

Aanpassing van de internetpagina's bleek op korte termijn onmogelijk. Daarom staat er nu alleen een mededeling van de directie op de site. De zegsman verwacht dat er een nieuwe website komt, maar Newconomy bekijkt nog of de kosten daarvan acceptabel zijn.

Slotenfabrikant Axa Stenman zag vanochtend zijn koers op 13,20 euro gehandhaafd hoewel het bedrijf een winstdaling van 45 procent bekendmaakte.