INTERNATIONAAL

LONDON Beurs van Londen

De beurs van Londen is vandaag gesloten in verband met Bank Holiday.

FRANKFURT De Dax, de toonaangevende Duitse beursgraadmeter stond vanochtend 58 punten hoger op 5.446 punten. De Duitse chipfabrikant Infineon, een dochter van Siemens, steeg vanochtend met ruim 3 procent nadat het had bevestigd gesprekken te voeren met het Japanse Toshiba over het samenvoegen van de divisies voor geheugenchips. De koers van Deutsche Telekom, een zwaargewicht uit de Duitse Dax, was een andere grote winnaar nadat er meer duidelijkheid kwam over de koersdruk van de afgelopen dagen. Sonera, het Finse telecombedrijf dat net als KPN onder een grote schuldenlast gebukt gaat, bevestigde eenderde van zijn aandelen Deutsche Telekom te hebben verkocht voor 565 miljoen euro. Het was daarmee een echte spekkoper op de Europese beursvloeren. Het aandeel steeg vanochtend 11 procent. Naast de schuldreductie bij de Finnen waren beleggers blij dat de Soneratransactie vrij geruisloos is verlopen. De koers van HypoVereinsbank steeg met 0,8 procent na berichten dat de bank personeel heeft gewaarschuwd dat het bedrijf een overnameprooi zou kunnen zijn.

PARIJS De Franse beurs was vanochtend licht positief gestemd. De CAC-40-index steeg met 37 punten tot 4.954. Vooral de technologiesector nam de aandelenmarkt op sleeptouw. De telecombedrijven Alcatel, France Telecom en automatiseerder Cap Gemini stonden op winst in navolging van de winsten van technologiefondsen vrijdagavond in New York. Postieve signalen van Cisco, een van de boegbeelden uit de it-industrie, zorgden maandag voor een aangenaam sentiment voor technologie-aandelen. Alcatel, dat eerder vergeefs probeerde te fuseren met de Amerikaanse concurrent Lucent, profiteerde vanochtend van goed nieuws over Lucent. De Amerikaanse netwerkleverancier stelde dat het in 2002 weer uit de rode cijfers zal zijn.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is de week goed begonnen. Onder invloed van sterke stijgingen van technologieaandelen in de Verenigde Staten afgelopen vrijdag, ging vanmorgen de Nikkei-index in de Japanse hoofdstad 109 punten (bijna 1 procent) omhoog naar 11.275. De Nasdaq-beurs in New York was vrijdag 4 procent gestegen nadat zwaargewicht Cisco Systems had aangegeven dat de situatie in de technologiesector stabiliseert. In Tokio behoorden Toshiba en Hitachi, waar grote reorganisaties op stapel staan, tot de sterkste stijgers. Toshiba kondigde vanochtend aan bijna 19.000 banen te zullen schrappen.

Japanse media meldden dit weekeinde dat elektronicaconcern Hitachi vergelijkbare plannen heeft. Toshiba profiteerde eveneens van de gesprekken over allinaties met Infineon.