Het ebt wel weer weg

De bewoners van Geeren-Noord in Breda zijn kampioen bagatelliseren. Zeker, er wordt wel eens gedeald en het komt voor dat drugsverslaafden in portieken rondhangen. En als een iemand een slechte dag heeft, gaat er wel eens een stapel folders in brand. Maar twaalf jaar geleden was het nog veel erger en drugsverslaafden zijn ook mensen, zeggen de bewoners, en je kunt ze beter een kopje koffie aanbieden dan tegen ze tekeergaan.

In twee straten van de dertig jaar oude achterstandswijk hangen jongens rond die op sommige mensen bedreigend overkomen. Niet iedereen durft er 's avonds te lopen. Bezoekers herinneren zich dat er enige tijd geleden stenen door de ruit van een stadsbus werden gegooid, waarna de busmaatschappij besloot een poosje niet meer in de wijk te rijden. Pizzakoeriers bezorgden er niet meer, omdat hun kisten werden leeggehaald. Maar ach, zeggen onderwijzers, huismeesters en jongerenwerkers, de ene lichting jongeren is moeilijker dan de andere en na een paar jaar ebt dat gedrag weer weg. En we zijn allemaal jong geweest. En aan dat pizzaverhaal zit ook een aardige kant, want als je een pizza zelf kwam afhalen, kreeg je er twee. En als wij de brommer verstoppen van de pizzakoerier die ergens aanbelt, zeggen bewoners, dan moet je daar niets meer achter zoeken dan een geintje. Kijken hoe hij reageert.

En nu weer het nieuws dat postbodes de wijk niet meer in durven. Oké, een paar maanden geleden is er een postbode twintig minuten lang vastgehouden door naar verluidt een oersterke vrouw die niet de brief kreeg waarop zij had gehoopt. Maar is het nou echt nodig om, zoals vorige week bekend werd, iedere postbode voortaan uit te rusten met een mobiele telefoon en alleen nog maar samen met een collega te laten lopen? Dat is zwaar overdreven, vinden de bewoners. PTT Post bezorgde toch al nooit pakjes, omdat die nogal eens werden gestolen uit de bestelauto.

Zulke maatregelen werken stigmatiserend, zeggen ze in Geeren-Noord. Mensen die er hun brood verdienen, krijgen tegenwoordig schrikachtige reacties als ze vertellen waar ze werken. De bewoners zijn tevreden dat PTT Post in elk geval heeft laten weten dat men alleen de postbodes een gevoel van veiligheid heeft willen geven, maar geenszins de bedoeling heeft gehad de buurt daarmee in een kwaad daglicht te stellen. Integendeel, men had de maatregelen liefst stil willen houden. En het is ook geen landelijke trend om minder service te leveren naar gelang de buurt minder veilig is.

Dit hier is wat je een volkswijk zou kunnen noemen, zeggen de bewoners van Geeren-Noord, met goede en minder goede kanten. Laat de mensen met eigen ogen komen kijken, zeggen ze. Laat de postbodes met de opbouwwerker praten, voordat hij gaat klagen op het postkantoor. Laat de media positief over ons berichten. Laat mensen ophouden met roepen dat een complete wijk niet deugt, in een kennelijke behoefte, aldus de onderwijzer van de basisschool, om een buurt te verzinnen waar ze bang voor kunnen zijn en hun eigen buurt daar tegenover te stellen. Want zijn de mensen hier soms minder belangrijk dan elders? Nou dan.

    • Arjen Schreuder