Hermann Maier moet zelfs vrezen voor skiloopbaan

De skicarrière van de Oostenrijkse volksheld Hermann Maier is volgens zijn artsen in gevaar na zijn verkeersongeluk van afgelopen vrijdag. Hij liep daarbij een gecompliceerde beenbreuk op. De operatie nam zaterdag zeven uur in beslag. De artsen verklaarden verder dat Maier in elk geval niet tijdig hersteld is voor de Olympische Spelen van Salt Lake City. Die worden volgend jaar februari gehouden.

Maier raakte vrijdagavond met zijn motor betrokken bij een verkeersongeluk. In de buurt van Radstadt raakte hij in botsing met een auto. De politie verklaarde zaterdag dat de 73-jarige bestuurder van de auto op de verkeerde weghelft terechtkwam en de onschuldige Maier vervolgens schepte.

Een plastisch chirurg uit Salzburg transplanteerde zaterdag een stuk van de huid van Maiers linkerarm naar het gewonde been. De toestand van de skiër was na de operatie stabiel, maar het gevaar bleef in eerste instantie aanwezig dat de wond door splinters, afkomstig van de auto, geïnfecteerd zou raken. Hierdoor zou Maier zijn been kunnen verliezen. Gisteren lieten de artsen weten dat dit gevaar geweken was.

Volgens de Oostenrijkse medici is het uitgesloten dat de tweevoudig olympisch kampioen op tijd hersteld is voor de Winterspelen van 2002. Zij kunnen ook niet beloven dat Maier terugkeert op de piste. Behandelend arts Trost was zeer terughoudend. ,,Niemand moet nu denken aan een rentree van Maier. Het is eerder de vraag of zijn been ooit weer gezond wordt. Er is geen discussie over volgend seizoen. Een groot deel van de spieren is gescheurd en er is een groot risico op infecties die voor complicaties kunnen zorgen. Zijn wonden waren vuil en als het been infecteert, genezen de littekens niet goed en zal het been niet goed aaneengroeien.''

Maier reageerde rustig op het ongeval. ,,Mijn been moet behouden blijven. Ik wil weer kunnen lopen'', verklaarde hij tegenover de artsen. De voormalige metselaar was voor Oostenrijk de belangrijkste medailekandidaat voor de Winterspelen. De 28-jarige skiër, bijgenaamd The Herminator, was afgelopen wereldbekerseizoen opnieuw ongenaakbaar. Hij won in totaal 41 wereldbekerwedstrijden. Bij de Winterspelen van 1998 won hij goud op de Super-G en de reuzenslalom. De wereldtitelstrijd in 1999 leverde goud op bij de Super-G en de afdaling. Maier won bij het WK van dit jaar brons op de Super-G en zilver op de afdaling.

Sportminnend Oostenrijk reageerde afgelopen weekeinde verslagen op het ongeval van de nationale skiheld. ,,Maier heeft als geen ander een hele natie zijn sportieve trots teruggegeven'', gaf de publieke omroep ORF als commentaar.