Files weer terug op opengestelde A10

De ringweg rond Amsterdam, de A10 West, is gisteravond na drie maanden van herstelwerkzaamheden weer volledig opengesteld voor verkeer. In de ochtendspits stonden onmiddellijk weer de gebruikelijke files; acht kilometer op de A8 van Zaandam naar Amsterdam, en twee kilometer voor de Coentunnel.

Tijdens de werkzaamheden, waarbij onder meer het asfalt werd vervangen, bleef een verkeerschaos uit, hoewel maar één rijbaan beschikbaar was. Dit verschijnsel, al snel bekend als het zogeheten `filewonder', werd vermoedelijk vooral veroorzaakt door de afsluiting van op- en afritten, waardoor omwonenden een andere route moesten kiezen.

In de afgelopen maanden is onder meer het asfalt op de A10 West geheel vervangen. Er ligt nu een dubbele laag zeer open asfalt beton (zoab), dat het verkeersgeluid beter dempt. Ook zijn de vangrails vervangen, en is de verlichting aan de zijkanten geplaatst, wat het onderhoud vergemakkelijkt. Verder heeft Rijkswaterstaat in opdracht van de gemeente Amsterdam een ondergrondse parkeergarage bij het Delflandplein aangelegd, en het viaduct bij Bos en Lommer geschikt gemaakt voor bebouwing. Daar wordt een kantoor boven de snelweg gebouwd.

Dat meteen bij de openstelling van de weg de situatie weer is zoals voorheen, verbaast een woordvoerder van Rijkswaterstaat niet: ,,Iedereen weet kennelijk dat de werkzaamheden na 26 augustus klaar zijn. De capaciteit van de weg is gelijk gebleven, en dus is het weer als vanouds druk.''

De woordvoerder wil niet spreken van een gemiste kans: ,,Er is daar geen ruimte om de capaciteit uit te breiden, de flats staan direct aan weg.''