Dekker legt basis zege wereldbeker

De Nederlandse wielrenner Erik Dekker heeft gisteren bij het Kampioenschap van Zürich een stevige basis gelegd voor de eindzege in het wereldbekerklassement. Hij eindigde als vijfde en vergrootte zijn voorsprong op de concurrentie.

De Italiaan Paolo Bettini won de achtste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen. In de Zwitserse klassieker versloeg hij na 248 kilometer zijn Duitse medevluchter Jan Ullrich. Voor Bettini, vorig jaar winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, was het pas de eerste zege dit seizoen. Voor Ullrich was het de derde tweede plaats in Zürich.

Dekker kan de eerste Nederlander worden die het wereldbekerklassement op zijn naam schrijft. Op 7 oktober wordt Parijs-Tours verreden. Op 20 oktober staat de Ronde van Lombardije op het programma. Komende maand rijden de meeste renners in de Ronde van Spanje. Dekker spaart krachten voor zijn hoofddoel.

De renner van Rabobank was vol vertrouwen in een goede afloop. ,,Het zelfvertrouwen groeit alleen maar. Het is nu aan de concurrentie, die geen fouten meer kan en mag maken.'' Dekker profiteerde van de afwezigheid van Erik Zabel. De Duitser heeft nu 105 punten achterstand. De Italiaan Davide Rebellin, die gisteren twaalfde werd, heeft 135 punten minder dan Dekker.