De Slager

Meedogenloze mannen hebben meestal geen originele bijnamen en dus is de bijnaam van de nu 76-jarige Ta Mok `De Slager'. Zestig jaar geleden sloot Chhit Choeun, zoals Ta Mok (Grootvader Mok) toen nog heette, zich aan bij de Rode Khmer en verbleef sindsdien vrijwel uitsluitend in de jungle. De militair was de uitvoerder van het regime en leidde het kader dat Democratisch Kampuchea zuiverde van vermoedelijk afvallige Rode Khmers. Tegen het einde van het paranoïde genocide-bewind in 1978 behoorde bijna elke Rode Khmer tot die categorie en werden onder leiding van Ta Mok duizenden mensen uit de eigen gelederen gedood. Er is bewijs dat duidt op zijn persoonlijke betrokkenheid bij martelingen en executies.

Naast Slager is Ta Mok, die een been verloor toen hij op een mijn stapte, ook Schlemiel. Want waar voormalige Rode Khmer-leiders de tijd van hun leven hebben in Pailin, zit Ta Mok sinds 1999 in de gevangenis op beschuldiging van genocide. Hun Sen houdt `overgelopen' leiders zoals Ieng Sary de hand boven het hoofd, maar Ta Mok lijkt te zijn opgeofferd om de bevolking tevreden te stellen.

Van zijn vroegere kameraden hoeft Ta Mok niets meer te verwachten. Zeker niet sinds hij drie jaar geleden Pol Pot arresteerde, na een showproces vermoedelijk dwong tot zelfmoord en de leiding nam van een zielig restje Rode Khmer. Zijn advocaat zegt dat Ta Mok te ziek is om voor een tribunaal te verschijnen. ,,Hij is moe en duizelig.''