`De Mol dupeert tv-kijkers'

De rechter heeft in een door producent John de Mol aangespannen kort geding verboden dat Johan Derksen (hoofdredacteur Voetbal International) en Hugo Camps (Elsevier en columnist NRC Handelsblad) nog langer samen met presentator Ruud ter Weijden deel uitmaken van het programma Sunday United van RTL5. De opzet zou met dezelfde hoofdpersonen te veel lijken op Sport aan Tafel waarvan Endemol vijftig procent van de rechten heeft. ,,Kinderachtig van De Mol'', reageert Derksen. RTL gaat tegen de uitspraak in beroep en onderzoekt of het programma in een andere vorm kan worden voortgezet.

Curieus dat de rechter beslist dat jullie niet voor de camera met elkaar aan tafel mogen zitten?

Johan Derksen: ,,Ach, zo'n rechter doet in vijf minuten een uitspraak. Ik vind de rol van John de Mol veel kwalijker. Ik weet dat zijn productiekosten erg hoog zijn. Daarom is het begrijpelijk dat HMG (Holland Media Groep, red.) de vervaardiging van het programma in eigen hand heeft genomen. De Mol maakt zich nu erg druk. Maar hij heeft het programma nooit belangrijk genoeg gevonden om zijn medewerkers op tijd te betalen. Hugo Camps en ik hebben vanaf januari geen geld gehad. De Mol is zelf een redelijke wanbetaler, maar stuurt wel dikke rekeningen. Hij denkt toch niet dat we door deze uitspraak naar hem terughollen?''

Hij schijnt het programma met jullie te willen slijten aan de NOS.

,,Ik ben daar voor benaderd. Martijn Lindenberg van de NOS was geïnteresseerd, maar dan moest het programma wel rechtenvrij zijn. Want ook hij wil het programma zelf produceren.''

Hoe moet het nu verder?

,,Het is te gek voor woorden als De Mol dit programma kan tegenhouden. Hij dupeert daarmee wekelijks 300.000 kijkers. Ik ben bang dat als ik nog eens met Camps in een programma ga zitten, De Mol dit verbiedt. Ik ben niet van De Mol. Deze zaak is voor mij reden om nooit meer iets met hem te doen. Hij claimt nu ook de rechten van een programma dat ik heb bedacht over Voetbal International, het magazine in beeld. RTL zendt dat vanaf oktober uit. Hier zal ook wel een rechtzaak over komen.''