Conflict Israël en Palestijnen escaleert weer

Zeven Israëliërs en vier Palestijnen zijn dit weekeinde gedood tijdens verdere escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict. Israël zette F-16 en F-15 gevechtsvliegtuigen, helikopters en tanks in tegen Palestijnse doelen.

Vandaag meldde het Israëlische leger tijdens een actie op de Westelijke Jordaanoever de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), Abu Ali Mustafa, te hebben gedood.

De gewapende Palestijnse opstand neemt zowel door Palestijnse aanvallen op Israëlische militaire doelen als door Israëls inzet van zware offensieve wapens tegen de Palestijnen het karakter aan van een Israëlisch-Palestijnse oorlog. Wegens de ernst van de situatie onderbrak premier Ariel Sharon gisteren zijn vakantie om een zitting van het veiligheidskabinet voor te zitten.

Israëls trots moest de zwaarste klappen incasseren toen in de nacht van vrijdag op zaterdag twee Palestijnse strijders een militaire vesting in het zuidelijk deel van de strook van Gaza binnendrongen en drie Israëlische soldaten doodden en zeven verwondden. De twee Palestijnen, die van een Israëlische generaal het predikaat ,,moedig'' kregen, kwamen hierbij om het leven. Speciaal ingelaste televisie- en radio-uitzendingen doorbraken de sabbath-rust, een indicatie van de pijn die de twee Palestijnen, beiden van het Democratisch Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, het Israëlische volk hadden toegebracht.

Het afgelopen weekeinde werden tevens vier Israëlische burgers op wegen in bezet gebied door Palestijnen gedood. De ouders van twee jonge kinderen werden zaterdagavond in hun auto doodgeschoten terwijl ze op weg waren van Jeruzalem naar Tel Aviv. Gistermiddag werd een Israëlische burger nabij Tulkarem eveneens in zijn auto gedood door Palestijns vuur uit een passerende auto.

Tegenover dit Palestijnse geweld zette Israël gisternacht zijn F-16 en F-15 gevechtsvliegtuigen in, terwijl Israëlische tanks een strafexpeditie uitvoerden in de strook van Gaza. Het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in Gaza werd door een bom platgelegd. De Palestijnse leider Yasser Arafat, die gistermiddag onmiddellijk na zijn terugkeer uit Azië een bezoek bracht aan het puin, noemde premier Sharon een lafaard en de aanvallen ,,barbaars''. Omdat op een Israëlische represaille voor de Palestijnse aanval op de vesting werd gerekend, hadden honderden Palestijnse politieagenten hun posities verlaten. Daardoor beperkten de verliezen zich tot een dode en elf gewonden. Ook een politiepost bij Nablus werd door de luchtmacht aangevallen. Israëlische helikopters en tanks patrouilleerden vannacht bij Tulkarem en nabij Ramallah op de westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse overval op de zwaar beveiligde militaire stelling is volgens de Israëlische minister Efraim Sneh een nieuwe aanwijzing dat de Palestijnen zich de tactiek van Hezbollah in Zuid-Libanon aanmeten. Die leidde uiteindelijk tot de Israëlische terugtocht uit Zuid-Libanon. Hij zei gisteren meer van dergelijke Palestijnse aanvallen op militaire posities te verwachten en voorspelde zware tijden: ,,We krijgen het mentaal zwaar te verduren.''

    • Salomon Bouman