Broeder Nummer Twee

De werkelijke naam van `Broeder Nummer Twee' is Long Rith. Nuon Chea, de man achter `Broeder Nummer Een', Rode Khmer-leider Pol Pot, is vermoedelijk 73 jaar oud. Waar de in 1998 overleden onderwijzer Pol Pot (echte naam Saloth Sar) afstand probeerde te houden van de `werkvloer', zat Nuon Chea achter de knoppen van de moordmachine die de Rode Khmer tussen 1975 en eind 1978 was. Duizenden documenten met Nuon Chea's handtekening of handschrift tonen aan dat hij opdracht heeft gegeven tot het ombrengen van tienduizenden, mogelijk honderdduizenden `vijanden van de revolutie'.

Nuon Chea's Rode Khmer-carrière begon in 1954 toen de jurist na zijn communistische scholing in Vietnam aankwam in Phnom Penh. Ten tijde van Democratisch Kampuchea was de gesloten, norse Nuon Chea als partij-ideoloog verantwoordelijk voor de partijorganisatie. In 1976, gedurende een ziekteperiode van Pol Pot, was hij kortstondig minister-president.

Nuon Chea liep op 29 december 1998 samen met Khieu Samphan over naar de Cambodjaanse strijdkrachten en werd met open armen ontvangen door de huidige premier Hun Sen, die beloofde dat Nuon Chea zich nimmer voor een rechter zal hoeven te verantwoorden. Na een luxe vakantie op kosten van de staat trok Broeder Nummer Twee zich terug in Pailin, waar veel voormalige Rode Khmer-leiders een comfortabel leven leiden. Zijn slechte gezondheid weerhoudt hem er naar eigen zeggen van om voor een tribunaal te getuigen of terecht te staan.