Broeder Nummer Drie

`Broeder Nummer Drie' was sinds eind jaren veertig de beste vriend van Pol Pot. Rond 1950 werden ze zwagers. Ieng Sary (werkelijke naam Kim Trang) en Pol Pot verlieten in 1963 Phnom Penh om in de bossen in het oosten van het land de plannen te smeden voor het maoïstische experiment waar ze Cambodja twaalf jaar later in zouden storten. Tegen die tijd was Ieng Sary vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd in 1979 zelfs geaccepteerd in de Verenigde Naties dat de regering-in-ballingschap van Rode Khmer-leider Ieng Sary verkoos boven het door Vietnam geïnstalleerde `marionettenkabinet' in Phnom Penh.

In augustus 1996 keerde Ieng Sary zich van Pol Pot af en liep hij samen met een groot aantal Rode Khmer-dissidenten over naar de Cambodjaanse regering. Het betekende het begin van het einde van de terreur van de Rode Khmer. Koning Norodom Sihanouk verleende Ieng Sary daarom gratie, op aandrang van premier Hun Sen. Deze heeft herhaaldelijk aangegeven dat Ieng Sary niet aangeklaagd mag worden. ,,Dan krijgen we weer een burgeroorlog'', meent de sterke man van Cambodja.

Doordat Ieng Sary nauwelijks `sporen' heeft achtergelaten, vrezen onderzoekers dat zijn betrokkenheid bij de genocide moeilijk kan worden aangetoond. Bovendien kampt de zeventiger Ieng Sary ,,mijn autoriteit was zeer beperkt'' met een slechte gezondheid. In Pailin heeft hij een fortuin gemaakt met gokken, prostitutie en de verkoop van tropisch hardhout.