Bommenlegger in Atjeh gearresteerd

Het Indonesische leger heeft na een vuurgevecht met separatisten in Atjeh de voortvluchtige ex-korporaal Ibrahim Hasan opgepakt. Hij werd vorige week bij verstek tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in de bomaanslag op de effectenbeurs van Jakarta, vorig jaar september. Hasans aanhouding bevestigt het vermoeden van de Indonesische politie dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen deze aanslag en het Atjehse separatisme.

De operationele legercommandant in Atjeh, brigade-generaal Zamroni, meldde zaterdag aan de plaatselijke pers dat de arrestant die na een vuurgevecht met de Beweging Vrij Atjeh (GAM), op 17 augustus, onder bewaking wordt verpleegd in een ziekenhuis in Noord-Atjeh voor een schotwond in zijn been, niemand anders blijkt de zijn dan Ibrahim Hasan. Bij zijn aanhouding toonde hij een, kennelijk vervalst, persoonsbewijs met de naam Zulkarnaen bin Ilyas.

Hasan (31) is een gewezen eerste korporaal van de Strategische Reserve (Kostrad), een elite-eenheid van de Indonesische landmacht. Hij werd eerder dit jaar gearresteerd tijdens een actie van de Jakartaanse narcoticabrigade, omdat hij een partij marihuana uit Atjeh bij zich had. Nader onderzoek wees uit dat Hasan een van de hoofddaders was van de bomaanslag op de Beurs van Jakarta, op 13 september 2000. De bom die volgens de politie door Hasan was geplaatst in de parkeergarage onder het beursgebouw eiste 15 doden, vooral chauffeurs. Tientallen anderen raakten gewond.

Op 16 juli werd Hasan overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij zou worden onderzocht voor ernstige maagklachten. Onderweg kreeg de arrestantenwagen een lekke band en nam Hasan, die niet geboeid was, de benen. Sindsdien was hij voortvluchtig; zijn ontsnapping kostte de commandant van de militaire politie in Jakarta zijn baan. Vorige week werd Hasan bij verstek tot levenslang veroordeeld.

Een woordvoerder van de GAM, Sofyan Daud, zei zaterdag `verbaasd' te zijn dat Hasan in Atjeh is gepakt. ,,Hij mag dan een Atjeher zijn, wij kennen hem niet en hij is niet aangesloten bij de GAM'', aldus Daud.