Beul en evangelist

Van alle Rode Khmer-leiders die mogelijk terecht moeten staan heeft de beul Duch, oftewel Kang Kek Iev, het interessantste verhaal. De jonge Duch leidde Tuol Sleng, een tot martelgevangenis omgebouwde school in Phnom Penh waar op zeven overlevenden na alle 20.000 gevangen op barbaarse wijze werden vermoord. ,,Op het laatst heb ik zelf alle nog aanwezige gevangen gedood'', bekende Duch.

Alle Rode Khmer-leiders ontkennen persoonlijke betrokkenheid en schuiven de schuld af op elkaar en op Pol Pot. Zo niet de 56-jarige Duch. Hij heeft zich tot het christendom bekeerd, is nu een fanatieke evangelist en heeft om zijn ziel te reinigen alle moorden opgebiecht. Daarmee is hij niet alleen een belangrijke verdachte, maar ook een getuige van onschatbare waarde. Duch werd in mei 1999 gearresteerd op beschuldiging van genocide. Zijn gevangenneming voorkomt in ieder geval dat hij wordt vermoord door nog actieve Rode Khmers.

De opdracht die Duch kreeg was simpel. ,,Iedere arrestant moet sterven. Dat was de regel van onze partij'', zei hij. En over de commandostructuur van de Rode Khmer zei hij: ,,Eerst kwam Pol Pot, maar die gaf nooit direct opdracht tot executie. Nuon Chea, die na hem kwam, was de belangrijkste man voor de moorden. Daarna kwam Ta Mok. Ieng Sary wist nergens van. Als minister van Buitenlandse Zaken was zijn werk buiten Cambodja. Khieu Samphan wist van de moorden, maar minder dan de anderen.''