`Belgische regering stelt KPN ultimatum'

De Belgische minister van Overheidsbedrijven en Telecommunicatie, Rik Daems, heeft KPN een ultimatum gesteld over de fusiebesprekingen met Belgacom, zo meldt de Belgische krant Le Soir. KPN zou tot woensdag hebben om te reageren op een brief van Daems waarin voorwaarden staan die de aandeelhouders van Belgacom verbinden aan zo'n fusie. Een woordvoerster van minister Daems wil het bericht ontkennen noch bevestigen. Volgens KPN is er een briefwisseling tussen de partijen, maar er zou geen sprake zijn van een ultimatum.

De fusiebesprekingen, die in april begonnen, zitten vooral vast op twee Belgische eisen. De eerste is dat de fusie `op basis van gelijkheid' moet plaatsvinden. KPN is groter dan Belgacom, maar torst een grote schuldenlast. KPN beaamt dat de waarderingskwestie het grootste probleem is en zegt dat de briefwisseling ook vooral over dit onderwerp gaat. ,,Wij hebben een brief ontvangen en hebben daar vorige week op geantwoord.''

Behalve verschillen over de vraag hoeveel de bedrijven waard zijn, en dan vooral KPN, waarvan de prijs op de beurs is ingestort, gaat het ook over de inschatting van de toekomstige ontwikkelingen. De bedrijven verschillen van mening hoe bijvoorbeeld internet via de mobiele telefoon zich de komende jaren zal ontwikkelen.

De tweede Belgische eis is dat het uitvoerend comité van de nieuwe telecomgroep bestaande uit twee Nederlanders en twee Belgen wordt voorgezeten door een Belg. De stem van deze topman zou doorslaggevend zijn.

KPN zal komende maandag de cijfers over het tweede kwartaal presenteren, maar de woordvoerder wil niet zeggen of het concern dan ook meer informatie zal geven over de gesprekken met Belgacom. Volgens Belgische kranten zou de regering in Brussel, grootaandeelhouder van Belgacom, achter het ultimatum staan. Ministers die de fusie steunen zouden zo een snelle doorbraak willen forceren. Tegenstanders in het kabinet hopen dat het ultimatum KPN zal doen besluiten de deur dicht te slaan.

De laatste berichten over de fusie deden het KPN-aandeel geen kwaad. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg KPN vanmorgen met 5,2 procent tot een koers van 3,88 euro.