Asielzoekers kapen Noors schip bij Indonesië

De Australische premier John Howard heeft vandaag geweigerd om een schip met 434 voornamelijk Afghaanse asielzoekers de Australische territoriale wateren binnen te laten varen. Ook in Indonesië is het schip niet welkom.

Gisteren hadden de asielzoekers het Noorse vrachtschip de Tampa gekaapt. Het schip nam de drenkelingen aan boord, toen de Indonesische veerboot waarop ze zich bevonden dreigde te zinken. Volgens de kapitein van de Tampa, Arne Rinnan, bestormden vijf mannen de brug nadat hij de groep aan boord had genomen. Ze zeiden dat iedereen weer overboord zou springen als hij de groep niet naar Australië zou brengen. Onder de asielzoekers bevinden zich 22 vrouwen en 43 kinderen. De groep wilde hoe dan ook niet naar Indonesië. ,,Als we koers hadden gezet naar Indonesië, dan was de situatie aan boord heel grimmig geworden'', aldus de kapitein. De vluchtelingen dwongen de kapitein om koers te zetten naar Christmas Island, op zo'n duizend kilometer ten westen van het vasteland van Australië. Het eiland ligt voor de kust van Java, maar het maakt deel uit van Australië.

Het is de eerste keer dat Australië weigert om een schip met vluchtelingen toe te laten. ,,Het gaat hier om een kwestie van internationaal recht, het is een zaak tussen de overheid van Indonesië en die van Noorwegen'', zei premier Howard. Wel heeft hij zich bereid verklaard om voedsel en medicijnen te verstrekken en om Indonesië financieel te steunen als dat land de vluchtelingen toch opvangt. Door zijn weigering hoopt hij een signaal af te geven aan het toenemend aantal vluchtelingen dat zijn land als bestemming kiest. ,,We kunnen gewoon niet toestaan dat Australië internationaal de reputatie krijgt dat het een makkelijke bestemming is''. De laatste tijd kampt Australië met een toenemend vluchtelingenprobleem. Alleen al in de maand augustus zijn er 1212 vluchtelingen het land binnengekomen, meestal via Christmas Island. Australië voert de laatste tijd een harde lijn tegenover illegale immigranten. Vluchtelingen die Australië wel binnenkomen, worden meestal opgevangen in kampen die vaak gelegen zijn in de meest afgelegen delen van het land. Mensenrechtenorganisaties hebben de weigering van Australië om de vluchtelingen binnen te laten veroordeeld. ,,Mensen verhinderen om bescherming te zoeken is gaat in tehen onze internationale verplichtingen'', zei Margaret Piper, die de onafhankelijke Raad voor Vluchtelingen in Australië leidt. Een tweede schip met vijfhonderd vluchtelingen aan boord zou onderweg zijn naar Christmas Island.