Zeeleven gedijt op oud ijzer

Het lijkt vreemd: schrootijzer in zee dumpen ten bate van het milieu. Toch is dat precies wat er gebeurt in de Amerikaanse staat Delaware. Daar werden deze week, zo'n 30 kilometer uit de Atlantische kust, 27 afgedankte metrowagons afgezonken om een kunstmatig rif te creëren.

Helemaal zonder bezwaar is dit niet: in april werd eenzelfde plan in de staat Maryland afgeblazen, uit vrees dat asbest en andere giftige stoffen in het water terecht zouden komen. Volgens de Amerikaanse organisatie voor milieubescherming EPA is die vrees echter ongegrond. De wagons, elk 15 meter lang en 30 ton zwaar, worden schoongemaakt voordat ze een zeemansgraf krijgen. De concentraties asbest die achterblijven zijn te laag om schade te veroorzaken, stelt de EPA.

De metrostellen, vanwege hun rode kleur Redbirds genoemd, zijn afkomstig uit New York, waar ze na 40 jaar zijn vervangen. Het afzinken van de wagons kost het metrobedrijf zo'n 4 miljoen gulden; tien keer minder dan wanneer ze op op land zouden worden opgeslagen.

In Delaware verwachten ze dat het kustgebied in de toekomst veel watersporters zal trekken, wat naar schatting een miljard gulden zou opleveren.

,,Voor mensen die houden van duiken of van vissen zal het gebied in een paar maanden tijd het Disneyworld van de oostkust zijn'', zei een woordvoerder.