Opinie

    • Youp van ’t Hek

www.uitvaart.nl

De actrice Sylvia Millecam is overleden en haar fans rouwen digitaal. Het is even wennen. De eigenaar van de condoleancewebsite liet aan de pers weten dat de internetpagina een enorm succes was. Duizenden mensen bezochten via hun pc het condoleanceregister. Waarom? Waarom wil de eigenaar dat de pers weet dat zijn rouwpagina een succes is? Het is een vreemd persbericht.

Computerrouw. Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje lui huilen. Je gaat het internet op, surft naar www.condoleance.nl, klikt op de naam van de overledene, stamelt een paar woorden en je gaat weer verder. Sommigen pakken waarschijnlijk, omdat ze toch op die pagina zijn, de suïcidale schilder/popster er ook nog even bij. Op de condoleancepagina zijn geen advertenties, maar er staat wel bij dat de site eigendom is van www.uitvaart.nl. Als je daar heen gaat, zie je dat het hartstikke commercieel is. Vreemd.

Uiteraard ben ik even langs geweest op de bewuste pagina en ik moet zeggen dat ik het merendeel van het rouwbeklag nogal schriel vond. Het is allemaal nogal karig, drieregelig afraffelwerk. Maar het is natuurlijk ook wel heel moeilijk om iets te schrijven als je iemand niet kent. Die duizenden, waar ze het in de krant over hadden, heb ik niet gevonden. Misschien zijn die al doorgemaild naar de familie.

Wie kan mij deze vorm van condoleren helder uitleggen? Als je de familie wilt troosten met wat lieve woorden, dan doe je die woorden toch in een gesloten envelop? Het zijn toch jouw woorden, die bestemd zijn voor de nabestaanden en die gaan anderen toch geen flikker aan? Als ik, niet een van de onbekendste Nederlanders, sterf, krijg ik dan ook een website van www.uitvaart.nl? Een site, waarop de familie Den Dungen uit Zevenaar kan melden dat ze altijd graag naar me keken op de televisie? En wat denkt de familie Den Dungen? Dat hun woorden mijn weduwe en kinderen troosten? Hopen ze dat ik het lees in het hiernamaals? Heeft God een internetaansluiting? www.godmail.com.

Ik zie de huiskamer van de familie Den Dungen. Mevrouw Den Dungen vraagt aan haar man wat hij boven toch aan het doen was. Meneer Den Dungen vertelt dat hij namens de familie de weduwe van Youp van 't Hek even gecondoleerd heeft met het verlies van haar liefhebbende echtgenoot. Vooral dat hij vrijwillig onder een supporterstrein is gegaan vond Den Dungen heel erg voor de vrouw van de cabaretier. Door zijn suikerziekte in de periode voor zijn dood maakte hij een nogal verwarde indruk. Zo dacht hij dat hij ongeneeslijk ziek was.

Misschien wordt mevrouw Den Dungen wel loeilink. ,,Hoezo gecondoleerd namens ons? Je weet toch dat ik die man een abjecte seksistische hetero vond en dat ik altijd als eerste wegzapte als die dikke kop met die bril op de buis kwam! En zijn vrouw vind ik een journaalbarbie aan wie ik niks te melden heb! Ga maar rectificeren. Mail maar dat ik het niet betreur dat hij dood is! En feliciteer haar. Toch nog kans op iets moois in haar leven!''

Duizenden hebben de vriend en familie van de veel te vroeg gestorven actrice digitaal gecondoleerd. Duizenden onbekenden. Duizenden onbekenden hebben de behoefte om ergens te schrijven dat ze het erg vinden dat de mooie comediènne dood is. En zo dat iedereen het kan lezen. Dat iedereen weet dat J. de Boer uit Appelscha het erg vindt. Net als F. Visser uit Veere. De website-eigenaar heeft een persbericht van het succes gemaakt. Misschien krijg je binnenkort een soort bezoekersrecord. Wie de meeste digitale condoleances na zijn of haar dood mocht ontvangen. Maar het nieuwste doodgaan hoorde ik vorige week. Iemand die ongeneeslijk ziek is heeft als euthanasiedatum de laatste dinsdag in september geprikt. Dan is namelijk iedereen terug van vakantie. En als hij op dinsdag dood gaat, is de crematie op zaterdag en zijn de meesten vrij. Dus dan wordt het lekker druk.

Dit laatste is niet door mij verzonnen. Het werd mij gewoon verteld. Ik heb de crematie met potlood vast in mijn agenda gezet. Dan kan ik het nog weggummen als hij eerder gaat. Toen een vriend mij vorige week belde om te vragen of ik op 29 september op zijn feestje kwam, zei ik dat ik niet kon omdat ik een begrafenis had.

,,Dat is zo'n oude mop'', zei hij geïrriteerd en hing meteen op.

    • Youp van ’t Hek