Winnen is een verslaving voor Bartman

Michiel Bartman (34) wil op de Rotsee in de dubbelvier het beste van zichzelf laten zien. De olympische kampioen van de Holland Acht in 1996 deed dit in de halve finale. Nog zo'n race moet hem zondag wereld- kampioen maken.

Michiel Bartman, Dirk Lippits, Diederik Simon en Geert Cirkel zijn klaar voor de grote finale. Het Nederlandse vlaggenschip toonde zich gisteren bij de wereldkampioenschappen in Luzern oppermachtig in de halve finale. De race werd vanaf 500 meter door Nederland gedomineerd. Duitsland, winnaar van de andere halve finale, lag op een kwart van de race nog verder op achterstand. Beide boten hielden het hoofd koel. Toch was er verschil: de Duitse armen gingen bij de finish de lucht in. De Nederlanders keken na de winst koeltjes om zich heen.

Bartman was niet tevreden over de race. ,,We dachten weer net te makkelijk. Voor mij is dat niet relaxed roeien, omdat de druk wegvloeit. Met z'n vieren roeien wordt dan minder.'' Het viertal wist dat de minder favoriete ploegen hard van start zouden gaan. Het leverde de Amerikaanse vier van oud-bondscoach Kris Korzeniowski een finaleplaats op.

Bartman: ,,Dit was cool blijven. Ik zie het als een tussenstation. Het draait om zondag. Nu is winnen leuk, het is een signaal voor de anderen. Ik juich pas, als ik zondag tevreden ben. Dan zie je mij wel glunderen'', zei de 34-jarige roeier. ,,In de finale ben je meer gefocused op je eigen roeien. Je weet dat alle ploegen hard gaan. In de halve finale houd je rekening met outsiders. Je hebt alleen invloed op je eigen prestatie.''

De Nederlandse en de Duitse vieren hebben alle reden de winst niet aan derden te gunnen. Niet aan elkaar en zeker niet aan Italië of Polen. Op de Spelen van Sydney werd de Italiaanse vier olympisch kampioen, Nederland won zilver, Duitsland werd derde. Anderhalve maand na de Spelen werd bekend dat bij de Italiaanse roeier Agostino Abbagnale gebruik van groeihormonen was vastgesteld. De out-of-competition bloedcontrole was uitgevoerd door de Italiaanse overheid en heeft daarom geen rechtsgeldigheid voor het Italiaans olympische comité. Zolang Abbagnale ontkent, blijft Italië olympisch kampioen.

Wordt de finale de race van de wraak? ,,Ik groet ze nauwelijks, als ik ze al groet'', zegt Bartman. En ook tegen Polen zal hij zich dood roeien om sneller te zijn. Polen bleef zes weken geleden onverwachts weg van de wereldbekerfinale in München. ,,Verdachte landen kunnen controles verwachten'', zei Matt Smith toen. De directeur van wereldroeibond FISA voegde in Luzern: ,,Ik kan zeggen dat we veel out-of-competition tests hebben uitgevoerd in de periode februari-maart.'' Smith bevestigde dat de FISA met het bepalen van de latere testlocaties rekening heeft gehouden met bovenstaande voorvallen. ,,The thought crossed our mind.''

Bartman richt zich alleen op de finale. Focus, concentratie en rust zijn de sleutelwoorden. Nog één keer zal hij trainen op de Zwitserse Rotsee, om de concentratie vast te houden tot in de finale.

Tijdens toernooien heeft Bartman een ,,vluchtig medium'' nodig. In het hotel doet hij een dutje, ligt hij op bed televisie te kijken of luistert hij naar dance en trance-muziek. ,,In de muziek probeer ik ook naar een bepaalde beat te luisteren.'' Aan zijn favoriete boeken uit het Victoriaanse tijdperk komt Bartman niet toe. ,,Je bent anderhalve week bezig met alleen maar roeien. Sommige mensen vinden afleiding in een boek. Op dit moment kan ik de concentratie niet opbrengen.''

Bartman roeit tien jaar aan de wereldtop. Ondanks zijn ervaring is hij soms onzeker. ,,Als ik een moment van twijfel heb, probeer ik juist iets te pakken wat zelfvertrouwen geeft. Als je wilt winnen, moet het mentale aspect honderd procent zijn. Ook al heb je twijfels, moet je toch proberen je sterk te voelen.''

Zijn ploeggenoten lachen om zijn wil het kleinste detail secuur voor te bereiden. Ze hebben ook lol om de `Bartman-pijntjes'. Veel roeiers vinden dat Bartman bij het minste of geringste klaagt over zijn lichaam. Toch liet hij tijdens een belangrijk toernooi nooit verstek laten gaan. ,,Mijn lichaam prepareert zich van top tot teen naar de wedstrijd toe. Als ik iets voel, ga ik na of ik het moet laten behandelen. Mijn lichaam werkt zich automatisch naar een stressmoment toe.''

Daags na de WK gaat Bartmans website bartmanbusiness.com de lucht in. Hij ontkent met klem dat de finale om de wereldtitel op de Rotsee het einde is van zijn roeicarrière. Winnen is verslavend. ,,Ik wil het beste van mezelf laten zien. Dat moet voldoende zijn om hier te winnen. Als dat zo is, heb ik een goede presatie geleverd. Als het gaat zoals afgelopen maandag, dan ben ik tevreden. Omdat het goed roeien was. Als het een procentje minder gaat, zitten we misschien in de gevarenzone. Dan gaat het nog steeds heel erg goed maar wordt het heel erg lastig om te winnen.''

    • Sybrand Treffers