`Volendam te arm om ramp te vergoeden'

De gemeente Edam-Volendam heeft niet genoeg geld voor een schadevergoeding aan de slachtoffers van de brand in café `t Hemeltje tijdens de afgelopen jaarwisseling. Dat zegt waarnement burgemeester J. Bulte. Hij verwacht bovendien dat een juridische procedure tegen de gemeente jarenlang zal duren en uiteindelijk op niets zal uitlopen. Bulte roept de slachtoffers daarom op de gemeente niet aansprakelijk te stellen voor de schade die zij hebben geleden.

Een letselschadeadvocaat zoekt voor de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam uit wie eventueel aansprakelijk kan worden gesteld voor de nieuwjaarsbrand: de gemeente of café-eigenaar J. Veerman. De belangenvereniging diende maandag bij de rechtbank in Haarlem een verzoek in om getuigen te horen.

Waarnemend burgemeester J. Bulte van Edam-Volendam zegt op voorhand dat de gemeente onmogelijk tientallen miljoenen guldens zal kunnen ophoesten. Moet de gemeente toch betalen, dan wordt de lokale gemeenschap volgens hem zwaar gedupeerd.

Als Volendam aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die is ontstaan na de brand in café `t Hemeltje, dan rest de gemeente weinig anders dan een beroep te doen op artikel 12 van de financiële verhoudingswet. Dit betekent dat de gemeente onder financieel toezicht van het rijk komt te staan. De gemeente krijgt dan extra geld van het rijk, maar de lokale belastingen gaan dan om hoog. De gemeente zal dan moeten bezuinigen op een aantal voorzieningen.

Bulte zegt dat de lokale overheid zich wel verantwoordelijk voelt voor de caféramp, omdat die voortkwam uit een falend veiligheidsbeleid, maar niet aansprakelijk.

De waarnemend burgemeester van Edam-Volendam vindt dat slepende juridische procedures moeten worden vermeden. Hij zegt dat rechters doorgaans de overheid niet aansprakelijk willen stellen. In het belang van de slachtoffers moet er snel duidelijkheid komen in deze zaak, aldus Bulte.