Vodafone nog niet klaar in Japan

Vodafone nadert stapje voor stapje zijn einddoel in Japan. Het Britse mobieletelecomconcern is met zijn partner Japan Telecom overeengekomen hun mobieletelefoniebedrijf J-Phone te laten fuseren met de drie regionale werkmaatschappijen van J-Phone. De fusie maakt niet alleen de aandelenstructuur doorzichtiger, maar moet ook voor operationele doelmatigheid zorgen. Het gestroomlijnde J-Phone zal er sneller toe overgaan om samen met Vodafone's andere mobiele belangen apparatuur en inhoud in te kopen. Dat moet tot veel grotere winstmarges leiden.

Door de deal neemt de invloed van Vodafone binnen J-Phone zeker toe. Zes van de dertien directeuren van de gefuseerde onderneming worden door het Britse concern benoemd, inclusief de president-directeur. Maar Vodafone zal nog steeds niet de zeggenschap over J-Phone verkrijgen, zijn ultieme ambitie. Na de fusie zal Japan Telecom 45 procent van J-Phone in handen hebben, Vodafone 40 procent en andere aandeelhouders 15 procent. Vodafone's economische eigendom van J-Phone zal op 60 procent blijven staan, doordat het concern 20 procent bezit via zijn belang van 45 procent in Japan Telecom.

Vodafone's probleem is dat nog steeds niet duidelijk is hoe het de controle over J-Phone moet bemachtigen. Idealiter zou het daar waarschijnlijk zijn belang in Japan Telecom (plus wat extra geld) voor willen ruilen. Dan vervalt de noodzaak van het kopen van Japan Telecom zelf, voor een hoge prijs en inclusief een serie ongewenste belangen in de vaste telefonie. De reorganisatie maakt zo'n stap in technische zin eenvoudiger. Maar Japan Telecom moet ermee instemmen, en het is verre van zeker of dat zal gebeuren. Het is mogelijk dat het management een deal aanvaardt om de eigen huid te redden. Maar tot het antwoord bekend is, blijft er voor Vodafone in Japan werk aan de winkel.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: ze www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly