Vermeend onderzoekt alle sociale diensten

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in alle gemeenten onderzoeken of de sociale diensten de Algemene bijstandswet naar behoren uitvoeren. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt.

In juni presenteerde Vermeend al een onderzoek dat hij had laten uitvoeren bij de sociale dienst in Amsterdam. Daaruit bleek dat de dienst te weinig controleert op uitkeringsfraude en onvoldoende boetes oplegt aan klanten die frauderen of geen moeite doen om werk te zoeken. Bovendien kampte de dienst met grote achterstanden.

Het onderzoek bij de ruim 500 andere gemeenten is een vervolg hierop. De minister wil vooral weten of zij voldoende aandacht besteden aan de begeleiding van bijstandsgerechtigden bij het zoeken van een betaalde baan. Het onderzoek is deze week begonnen. Eerst worden alle sociale diensten globaal onderzocht. Daarna wordt bepaald in welke gemeenten nader onderzoek nodig is, vergelijkbaar met dat in Amsterdam. Dat zal in elk geval in Rotterdam gebeuren.