Softwarekraker in VS voor rechter op basis dubieuze wet

Een Russische wetenschapper wordt als eerste strafrechtelijk vervolgd op basis van een omstreden Amerikaanse auteursrechtenwet. Deze wet, de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), beschermt de rechten van softwarebedrijven, uitgevers, platenmaatschappijen en filmstudio's.

De 26-jarige Dmitri Skliarov werd vorige maand in Las Vegas gearresteerd door de FBI omdat hij de DMCA heeft overtreden. De onderzoeker, die als programmeur werkt bij het Russische bedrijf Elcomsoft, presenteerde eind juli op de hackersconferentie DefCon in Las Vegas een methode en een programma waarmee de kopieerbeveiliging van elektronische boeken kan worden omzeild. De maker van de e-books, softwarebedrijf Adobe, was niet gecharmeerd van Skliarovs kraakprogramma en tipte de FBI. De DMCA, die vorig jaar in werking trad, verbiedt het kraken of omzeilen van software, cd's en andere auteursrechtelijk beschermde werken.

Skliarov heeft de beveiligingssoftware van Adobe niet gekraakt om illegaal gekopieerde e-books te verkopen, maar om aan te tonen dat de beveiliging zwak was. Ook zocht hij naar een mogelijkheid om de tekst van e-books om te zetten in braille. De kopieerbeveiliging van Adobe maakt dit onmogelijk.

Skliarov is op borgtocht vrijgelaten maar mag de VS in afwachting van zijn proces niet verlaten. De eerste hoorzitting is op verzoek van Skliarovs advocaat uitgesteld tot 30 augustus. De programmeur kan maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 500.000 dollar.

Volgens tegenstanders van de DMCA bedreigt de wet de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid. De VS proberen bovendien hun jurisdictie op te rekken door buitenlanders te vervolgen voor feiten die in hun eigen land niet strafbaar zijn.

Skliarov is niet de eerste die in moeilijkheden komt door de DMCA. Begin dit jaar werd de Noorse tiener Jon Johansen (15) in eigen land gearresteerd op verzoek van Amerikaanse autoriteiten omdat hij een computerprogramma had gemaakt waarmee hij de beveiliging van dvd's (digitale video disks) kon omzeilen. Johansen, die uiteindelijk niet is vervolgd, wilde legaal gekochte dvd's op zijn computer met het alternatieve besturingssysteem Linux afspelen. Dvd's werken alleen op Windows en Macintosh, daarom schreef de jongen zelf een afspeelprogramma voor Linux.

Een Amerikaanse hoogleraar informatica van Princeton University, Edward Felten, durfde pas onlangs zijn onderzoek naar een nieuwe beveiligingsmethode van muziek-cd's te presenteren. Felten deed met een aantal collega's mee aan een kraakwedstrijd die was uitgeschreven door de muziekindustrie. Toen hij ontdekte dat de beschermingssoftware lek was, dreigden de platenstudio's Felten met een proces als hij zijn onderzoeksresultaten publiceerde.

Felten presenteerde zijn onderzoek vorige week op een conferentie in Washington, nadat hij de rechter om een garantie had gevraagd dat hij niet zou worden gearresteerd. Felten probeert nu de DMCA ongrondwettelijk te laten verklaren.

    • Marie-José Klaver