Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Huwelijk kroonprins Haakon van Noorwegen. Rechtstreeks verslag uit Oslo van het koninklijk huwelijk tussen de 28-jarige kroonprins Haakon van Noorwegen en de 27-jarige Mette-Marit Tjessem Høiby. Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zijn er bij. Ned.2, 16.10-17.58u.

Nova. Verslag van de Israël-reis van Nederlandse joden onder wie Ronny Naftaniël, Frits Barend en oud-bestuurslid van Ajax Uri Coronel om te pleiten voor vredesoverleg tussen Israëliërs en de Palestijnen. Ned.3, 22.14-22.40u.

KUNST

Uitmarkt 2001: Den Uyl, of: De Vaandeldragers. Registratie van het toneelstuk over oud-premier Den Uyl door toneelgroep Growing up in Public. Het stuk toont in vooral komische scènes het leven van Joop en Liesbeth den Uyl tijdens de regeerperiode van Den Uyl. Script van Don Duyns. Ned.3, 21.01-22.00u.

FILM

. The Kid (Charles Chaplin, 1921, VS). Eerste lange film van Chaplin behoort tot diens essentiële klassiekers. Zwerver ontfermt zich over weesjongen. BBC2, 12.45-13.40u., zw.

. Joan of Arc (Victor Fleming, 1948, VS). Ingrid Bergman speelt titelrol in prestigieuze, weelderige verfilming, door de regisseur van Gone with the Wind en The Wizard of Oz, van Maxwell Andersens theaterstuk over Jeanne d'Arc. Bezwijkt onder eigen gewicht. BBC2, 13.40-15.40u.

Heartbeeps (Allan Arkush, 1981, VS). Twee robotten vallen voor elkaar in sciencefictionfilm. SBS6, 14.20-15.40u., met reclame.

. A Tale of Two Cities (Ralph Thomas, 1958, Engeland). Degelijke Dickens-verfilming heet onder te doen voor succesvolle MGM-versie uit 1935. Gedesillusioneerde Britse advocaat Dirk Bogarde biedt hulp aan door Franse Revolutie belaagd stel. BBC2, 15.40-17.15u.

A Thunder of Drums (Joseph M. Newman, 1961, VS). Solide routine-western waarin geschoffeerde cavalerie-officier George Hamilton zichzelf waarmaakt in strijd tegen Apachen. BBC2, 18.00-19.35u.

Pacific Heights (John Schlesinger, 1990, VS). De angst van de huiseigenaar wordt helse nachtmerrie in thriller met misdaadkomische randjes. Rammelend scenario laat huisbazen Melanie Griffith en Matthew Modine geterroriseerd worden door hun huurder, de psychopathische oplichter Michael Keaton. Net5, 20.10-22.00u., onderbroken door reclame.

Little Men (Rodney Gibbons, 1997, Canada). Kleffe, derde verfilming van roman van Louisa May Alcott (van Little Women en Good Wives). Gaat over de school die Jo (Mariel Hemingway) en haar man in de 19de-eeuw in een landhuis buiten Boston beginnen en concentreert zich op twee zielige schooljongens. Ned.2, 20.25-22.00u.

The Karate Kid III (John G. Avildsen, 1989, VS). Tweede, mechanische vervolg op hit uit 1984, met dezelfde Ralph Macchio als de titelheld en Noriyuki `Pat' Morita als diens mentor. V8, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Small Soldiers (Joe Dante, 1998, VS). Mengsel van ouderwetse stop-motion-animatie, computeranimatie en gewone live action biedt charmante variatie op Disney's Toy Story. Speelgoedmariniers en kwaadaardige Barbie-klonen maken amok in speelgoedwinkels en kinderkamers. SBS6, 20.35-22.40u., met reclame.

Stay Tuned (Peter Hyams, 1992, VS). Melige lachfilm hekelt tv-verslaving en persifleert het beeldbuis-idioom volgens het stramien van The Kentucky Fried Movie. Televisie-junk wordt letterlijk opgezogen door een schotelantenne waarachter 666 kanalen schuilgaan. Yorin, 21.05-22.35u., met reclame.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met de meest geavanceerde technische middelen. Net5, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

. Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998, VS). In vakkundige Elmore Leonard-verfilming speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een FBI-agente (Jennifer Lopez). BBC1, 22.05-24.00u.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt de praktijk van een vermoorde collega over. Yorin, 22.35-0.50u., met reclame.

. The Accidental Tourist (Lawrence Kasdan, 1988, VS). In gedragen tempo verfilmde regisseur Kasdan de roman van Anne Tyler over de instorting en wedergeboorte van een door conservatieve zekerheden gedefinieerde reisgidsenauteur (William Hurt). Gedetailleerde schets van een milieu. Ned.3, 22.40-0.39u.

Rocky II (Sylvester Stallone, 1979, VS). Tweede aflevering van Stallones succesvolle boksers-serie herhaalt het stramien van het origineel uit 1976: Stallone moet eerst opnieuw underdog worden, en trouwen met het meisje uit de dierenwinkel, om andermaal in een lange boksfinale als overwinnaar uit de strijd te komen. V8, 22.40-0.55u., onderbroken door reclame.

Agatha (Michael Apted, 1978, VS). Overdosis production value kenmerkt gefingeerde reconstructie van Agatha Christie's tiendaagse verdwijning in 1926, ten tijde van haar huwelijkscrisis. Vanessa Redgrave overtuigt meer dan Dustin Hoffman als journalist die haar opspoort. Ned.1, 23.19-0.52u.

Shine (Scott Hicks, 1996, Australië/Engeland). Sentimentele, meer door het publiek dan de kritici gewaardeerde filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en Rachmaninofs Derde pianoconcert in een inrichting belandde. Tien jaar later bloeide hij op onder de hoede van een overmatig liefderijke vrouw. Geoffrey Rush speelt heel mooi de hoofdrol. BBC2, 23.20-1.00u.

In una notte di chiaro di luna / On a Moonlit Night (Lina Wertmüller, 1989, It./Fr.). Rutger Hauer speelt een Amerikaanse verslaggever die ten behoeve van een reportage jokt dat hij aids heeft. Kritisch, in ons land nooit vertoond drama tracteert ook op Nastassia Kinski, Peter O'Toole en Faye Dunaway. Net5, 0.00-1.55u., met reclame.

Len Deighton's Bullet to Bejing (George Milhalka, 1995, VS). Michael Caine geeft voor de vijfde keer gestalte aan de Britse geheim agent Harry Palmer in povere, direct naar de videotheek verwezen actiefilm. VRT, 0.00-1.40u.

Nine to Five (Colin Higgins, 1980, VS). `Maatschappijkritische' komedie over de vooral niet-materiële discriminatie van secretaresses. Jane Fonda, Lily Tomlin en Dolly Parton emanciperen zich, via wraakzuchtige dagdromen ten koste van hun weinig verlichte chef. BBC1, 0.00-1.50u.

Scandal (Michael Caton-Jones, 1989, Eng.). Weinig onthullende film over de Profumo-affaire, het seksschandaal dat begin jaren zestig de Britse minister van Defensie tot aftreden dwong. De film vergroot nachtclub-danseres Christine Keeler (Joanne Whalley) en haar vriend Stephen Ward (John Hurt) tot de anti-helden van de swinging sixties tot martelaren die de aristocratie ontmaskerden als een gedegenereerde perverse bende. Ned.2, 0.10-2.05u.

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Als thriller opgebouwde film over Beethoven (1770-1827), gespeeld door Gary Oldman, biedt weliswaar een zorgvuldige reconstructie van het begin van de 19de eeuw, maar ademt de graflucht van een mausoleum en vertoont plichtmatige bewondering voor een getergd, als proto-rockster voorgesteld genie. Rode draad is Jeroen Krabbés zoektocht naar Beethovens unsterbliche Geliebte. BBC2, 1.00-2.55u.