RAMJET 2

Straalmotoren zijn voorzien van turbines, ramjets echter niet. De enige bewegende delen van een ramjet bestaan uit rastervormende rechthoekige kleppen bij het begin van de buis. Zij worden door de binnenstromende luchtdruk geopend en sluiten door de tegendruk door het ontbranden van de brandstof in de direct daarachter liggende verbrandingskamer.

Dit proces werd steeds in een seconde 45 tot 50 maal herhaald. Door de aldus ontstane en repeterende stuwdruk ontstaat de voorwaartse beweging. Ik woonde als zevenjarige in Den Haag vlak bij een lanceerinstallatie en herinner mij het geluid van de V1, die een ramjet als voortstuwing gebruikte maar al te goed. In het Imperial Warmuseum te Duxford in Groot-Brittannië staat de enige, nog geheel compleet zijnde V1-lanceerinstallatie ter bezichtiging. Op internet www.zenza.se/vw staan enige opengewerkte tekeningen van de ramjet en is het angstaanjagende geluid van een vliegende V1 te beluisteren.

    • J.M.R. Naves Oud Beijerland